≫ 

DANAS JE BADNJI DAN: Božićna poslanica patrijarha Irineja - "Kosovo i Metohija su srpski Jerusalim i sveta zemlja"

Badnji dan obeležava se liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosnihi hrišcanski praznik Božić

  • 3

Pravoslavni vernici u Srbiji danas obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka.

Ovih 14 stаrih običаjа zа Bаdnji dаn retko ko primenjuje, a to je veliki greh! Evo šta danas morate obavezno da uradite

Badnji dan obeležava se liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosniji hrišcanski praznik Božić.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao je u Božićnoj poslanici vernike da srcem i dušom budu jedno sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji koje je "naš večni zalog".

Istakao je da se ne sme zaboraviti da su Kosovo i Metohija srpski Jerusalim i sveta zemlja i pozvao da se ne zaborave i naši građani koji žive na Kosovu i Metohiji u teškim uslovima.

Prema njegovim rečima, "ništa nam neće vredeti ni država, niti uređeni gradovi i sela, ni ekonomski napredak kome toliko težimo, niti sva dobra ovoga sveta, ako kao narod postepeno, ali sigurno nestajemo, tojest ako više umiremo nego što se rađamo".

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Takođe je pozvao vernike da se mole za sve ljude i za mir u svetu kako bi se oni koji drže poluge moći okrenuli dobru.

- Mi pravoslavni hrišćani i deca Crkve, Njegovom (božjom) blagodaću osnaženi, bez obzira na to kako se drugi odnose prema nama bilo gde, u otadžbini, okruženju i vascelom svetu, svima uzvraćamo po zapovesti Božjoj - bratski i prijateljski, ma koje vere i narodnosti oni bili, znajući da nas Bog ljubavi pita šta mi činimo drugima, a ne šta drugi čine nama - istakao je patrijarh.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Badnji dan je poslednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, seca badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje dece koju predvodi domaćica i obilaženje u krug prostorije u kojoj se postavlja posne večere.

Na Badnji dan se služi liturgija svetog Vasilja Velikog.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Pored Srpske pravoslavne crkve, Badnji dan 6. januara slave Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, beloruski i ukrajinski pravoslavci, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Božić je dan kada se slavi rodenje Isusa Hrista i, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    6. januar 2018 | 10:34

    Nesto Vas nema - tamo...

  • Nataša

    6. januar 2018 | 13:04

    Srbi, zašto nećete bar nešto da naučite,da se badnjak ili seče u šumi,ili uzme iz crkve jer je osvešten.

  • Realist

    6. januar 2018 | 12:12

    Zna se šta je činjeno i šta učinjeno , što se zasejalo to će i roditi .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA