Posle beogradske, još jedna porodilja sa morbilima zbrinuta: Drugi hitni slučaj zabeležen u par dana, lekari se sa ovim ne susreću često

Kako saznajemo porođaji su obavljeni u prethodna dva dana i odmah se pristupilo lečenju i majke, ali i novorođenčeta

  • 11

Dve trudnice, jedna u Nišu, a druga u Beogradu obolele od morbila, porodile su se zbog čega su i ove dve ustanove u potpunoj izolaciji. Kako saznajemo porođaji su obavljeni u prethodna dva dana i odmah se pristupilo lečenju i majke, ali i novorođenčeta.

U Kliničko-bolničkom centru Zemun su za beogradske medije potvrdili da se porodila žena sa morbilima i da su ona i beba izolovane.

Morbile odnose živote: Roditelji čija deca nisu vakcinisana, na jednu stvar naročito moraju da obrate pažnju

U Zemunu se još samo čekaju zvanični rezultati.

Foto: Profimedia/Alamy

Za sada postoji sumnja da je i dete obolelo, ali pošto se naši lekari nisu sa ovakvom situacijom često susretali, još se ne zna da li dete može da ima mnogo teži klinički tok bolesti i da li će uopšte da se pojave vidljivi simptomi poput ospica, odnosno da li će ono tek kasnije da razvije bolest i poprimi veoma težak oblik, koji može da se završi i smrću.

Prošle nedelje je zbog komplikacija izazvanih morbilama preminuo dvogodišnji Jakov Rakić. Pre njega umro je muškarac u Infektivnoj klinici KCS-a u Beogradu, zajedničko im je što nisu primili MMR vakcinu.

Epidemiolozi upozoravaju da bi boginje mogu odneti još neki dečji život ukoliko se ne poveća broj vakcinisanih mališana.

- Svakim danom imamo sve više obolelih, a svaki deseti zaraženi dobiju upalu pluća, koja je opasna po život. O tome govorin i poslednji nesrećni slučaj iz Niša. Ukoliko se nastavi trend nevakcinisanja bolim se da ćemo imati još smrtnih slučajeva, posebno među manjom decom - rekao je dr epidemiolog Zoran Radovanović.

Daljinac

(Telegraf.rs/Lj. R)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lols

    12. januar 2018 | 15:43

    Roditelje koji ne vakcinisu svoju decu,nebi novcano kaznila vec zatvorom..21 vek a mi imamo epidemiju morbila,sram vas bilo nesavesni roditelji!

  • dmitra

    12. januar 2018 | 18:29

    Nemojte samo na nevakcinaciju da stavljate akcenat Sta je sa milion migranata koji su prosli nasom zemljom ? Koje su nam sve bolescine doneli i ostavili u amanet. Tek cemo da se srecemo sa posledicama neodgovorne politike prema nama. Pustaju ih da lutaju oko nas, zarazeni i opasni.

  • Lara

    12. januar 2018 | 15:43

    Ja mislim da i kasam ja bila mala posto sad sam zena u godinama nisu deca umirala od boginja zasto su tu lekari treba leciti a ne samo pricat vakcine vakcine nerazumem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA