Trka neosedlanih konja u Mokrinu: Nikola Simić najhrabriji jahač na Bakarnoj ćupriji (FOTO)

Tradicionalna trka održava se u čast ratnika koji su jahali neosedlane i neukrotive konje

  • 0

U čast starih mokrinskih ratnika koji su hrabro i odvažno jahali neosedlane konje pre više od jednog veka, sačuvana je disciplina koja se i dan danas praznuje u Mokrinu, selu kraj Kikinde. Odvažni i hrabri, ovogodišnjih pet takmičara nadmetalo se u neobičnoj trci "neosedlanih konja" kod Bakarne ćuprije. Pobedu je ovoga puta odneo mladi Nikola Simić, sa grlom Taura.

GALOPIRALI PO SNEGU NA -13: Fascinantni prizori sa 22. Božićnih konjičkih trka u Bogatiću (VIDEO)

Tradicionalna trka, kažu stariji Mokrinčani, održava se u banatskom selu u čast ratnika koji su još na potiskoj granici jahali neosedlane i neukrotive konje. Pretpostavlja se da je još pre Prvog svetskog rata počelo održavanje ove sportske discipline, a kako bi sačuvali uspomenu na stare jahače, Mokrinčani je svake godine organizuju bez obzira na vremenske prilike.

Foto. MZ Mokrin

- Selo Mokrin specifično je u Banatu jer se samo ovde održavaju ovakve trke. Ove godine imali smo pet jahača za razliku od prošle godine kada se prijavilo četiri. Nekada je bilo mnogo više jahača. Obično se trka održava tokom Božića, a najavljuje se hicima iz lovačke puške - kaže nam poznati hroničar Dragoljub Badrljica.

JAHANJE PO ZALEĐENOM TERENU

Prošlogodišnja trka u Mokrinu ostaće upamćena kao najizazovnija trka za takmičare. Hrabri jačahi jahali su po zaleđenom terenu i na temperaturi od čak minus 15 stepeni Celzijusovih. Najbrži i najspretniji bio je Srđan Jovičin sa kobilom Silvijom koja je trijumfovala čak šesti put za redom.

Foto. MZ Mokrin

Pored lanjske trke, pamti se možda i najhladnija davne 1963. godine kada je temperatura bila neverovatnih minus 30 stepeni Celzijusovih. Ni ledena zima nije omela tadašnje jahače da se po klizavom terenu upuste u trku koja je ostala zapamćena kao "najledenija" trka neosedlanih konja u Banatu.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA