Papiri odlaze u istoriju, sve prelazi na elektronsko funkcionisanje. E-uprava je samo prvi korak

On je istakao da je težnja da se papiri pošalju u arhive i istoriju, gde im je u savremenom svetu i mesto

  • 2

Predlog zakona o elektronskoj upravi, koji je usvojen na prethodnoj sednici Vlade Srbije, prvi put će u praksi na sistemski način obavezati na primenu modernih tehnologija u svim administrativnim postupcima koje građani i privreda imaju sa državom, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Dačić u Božićnom intervjuu za Telegraf.rs: Ove godine treba da legnemo na istorijski kauč i političko-psihijatrijski pregledamo naše nacionalne stavove i gde smo pogrešili (VIDEO) (FOTO)

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je digitalizacija prioritet Vlade, a da je suština u promeni načina na koji se pružaju javne usluge primenom novih tehnologija.

On je istakao da je težnja da se papiri pošalju u arhive i istoriju, gde im je u savremenom svetu i mesto.

Predlog zakona o elektronskoj upravi jedan je od osnovnih stubova razvoja potpune i funkcionalne e-uprave.

- Očekujemo da će efekte ovog zakona osetiti svi, i građani i privreda, ali i zaposleni u upravi, jer omogućavamo bezbedno korišćenje savremenih informacionih i komunikacionionih tehnologija što olakšava i ubrzava komunikaciju sa i između državnih službi. Time smanjujemo potrebu da građani i privrednici obijaju pragove različitih institucija i osiguravamo realne šanse da oni brže završavaju poslove koje imaju sa upravom i da ih to manje košta. To će podići stepen njihovog zadovoljstva, a službenicima olakšati rad - rekao je Ružić.

Foto: Pixabay, euprava.gov.rs

Ministar je naglasio da način rada na koji obavezuje ovaj propis omogućava i smanjenje administrativnih troškova i povećava pravnu sigurnost i transparentnost rada čime se, kako je naveo, smanjuje i prostor za korupciju i druge vidove zloupotreba vršenja javnih ovlašćenja.

- Kada u rad uprave uvedete savremene tehnologije, softvere, kada onemogućite da neki papir stoji u nečijoj fioci, iskljujete i svaku mogućnost da rešavanje zahteva građana zavisi od volje pojedinca - rekao je Ružić.

Vlada Srbije usvojila je na sednici 18. januara Predlog zakona o elektronskoj upravi, koji bi trebalo da omogući jednostavnije, transparentnije i efikasnije funkcionisanje elektronskih javnih servisa.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    20. januar 2018 | 11:57

    Mozda su to, vesti prave,al' ne lipsi magarce, do - zelene trave... (Ja poverovah,i evo, vec tri meseca, cekam - zdravstvenu knjizicu.)...

  • Deda

    20. januar 2018 | 19:37

    Bas mi zao,neće biti toalet papira zasirotinju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA