Šarčević u poseti Zrenjaninu: Tehnička škola dobar primer dualnog obrazovanja

U Tehničkoj školi Šarčević je sa predstavnicima lokalne samouprave obišao nastavni kabinet koji poseduje opremu iz oblasti proizvodnje nafte i gasa, te izvođenja naftnih bušotina

  • 0

Ministar prosvete Mladen Šarčević danas je u Zrenjanin, sa predstavnicima tamošnjih škola, razgovarao o obrazovnom sistemu i unapređenju dualnog obrazovanja, koji je, prema njegovoj oceni, dobar, ali se još mora razvijati.

USVOJENO! Dualno obrazovanje od školske 2019/2020. godine, ubuduće opštine određuju cenu predškolskog programa

U Tehničkoj školi Šarčević je sa predstavnicima lokalne samouprave obišao nastavni kabinet koji poseduje opremu iz oblasti proizvodnje nafte i gasa, te izvođenja naftnih bušotina, a čitav projekat je realizovan kroz saradnju te škole i kompanije NIS.

Ministar je za tu školu rekao da je dobar primer primene dualnog obrazovanja, rekavši novinarima da se sreo upravo sa privrednim subjektima iz Zrenjanina sa kojima je razgovarao o konkretnim potrebama privrednog sektora.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Slede pripreme za konkurs za srednje škole, tako da je jako važan sastanak sa poslodavcima koji smo imali. Već smo i čuli da je potrebno više trgovaca i mehatroničara. Ono što smo mi počeli da radimo prošle godine upravo je dobro za decu i omladinu jer školujemo onaj kadar koji treba tržištu - istakao je Šarčević.

Ministar prosvete je rekao da je veoma važno i to što gimnazijskom obrazovanju u Srbiji predstoje reforme i istakao da će gimnazijama biti ostavljeno mnogo prostora za ona odeljenja koja bi imala nadarene đake za računarstvo i informatiku, kao i da je za taj program apliciralo više od 70 gimnazija iz čitave Srbije.

- Mi smo dali preporuku svima koji bi hteli da upišu taj smer da pogledaju sajt komapnije ''Šnajder'' iz Novog Sada koja ima onlajn obuku za osnovce koji bi za taj smer kasnije i aplicirali - poručio je Šarčcević.

On je zaključio da se više pažnje mora obratiti na visoko obrazovanje, uz napomenu da se radi i nova mreža škola gde i lokalne samouprave moraju dati određene predloge i rešenja.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA