Srbija razvija program "Studiraj u Srbiji": Mnogi stranci žele da završe srpske fakultete

Ministar je rekao da je prethodna godina bila pripremna za veliku promenu koja sledi od prvog septembra

  • 1

Ministarstvo prosvete radi na programu "Studiraj u Srbiji", a SMATSA Vazduhoplovna akademija je jedna od ustanova koje bi trebalo da se nađe u katalogu, rekao je danas ministar Mladen Šarčević tokom posete Vršcu.

Šarčević u poseti Zrenjaninu: Tehnička škola dobar primer dualnog obrazovanja

- Postoji veliko interesovanje tradicionalnih prijatelja Srbije za studiranje u našoj zemlji i to je prilika koju ćemo iskoristiti - rekao je ministar koji je danas posetio Gimnaziju "Borislav Petrov Braca", Osnovnu školu "Mladost" i SMATSA Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu.

On je dodao da Srbije do sada nije bilo na međunarodnim sajmovima obrazovanja i da su mnoge prilike propuštene, te poručio da je u tom smislu prvi korak izrada kataloga studija na engleskom i srpskom jeziku, za 24 studijska programa.

- SMATSA Vazduhoplovna akademija zaista predstavlja izvozni proizvod Srbije, te smo stoga došli da proverimo kapacitete i interesovanje za uključivanje u program - rekao je ministar.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U razgovoru sa gradonačelnicom Vršca Draganom Mitrović, ministar je rekao da je prethodna godina bila pripremna za veliku promenu koja sledi od prvog septembra.

U prvom i petom razredu osnovne škole i u prvom razredu srednje škole od naredne školske godine primenjivaće se novi model učenja i rada, model kojem je cilj sticanje primenljivih znanja.

Ministar je rekao i da je Svetska banka uradila platformu nove mreže obrazovno-vaspitnih ustanova, i da sada sledi sagledavanje specifičnosti pojedinih regija.

- To je proces u kome moramo intenzivno sarađivati sa svim lokalnim samoupravama - zaključio je Šarčević.

Pogledajte video-snimak da li je moguće spojiti visoko obrazovanje i sport:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA