≫ 

Ispovest Nikole Hajdina i Mond diplomatik na poklon: Na kioscima je novi broj Nedeljnika

Pogledajte šta vas očekuje u novom Nedeljniku

  • 0

Novi broj magazina "Nedeljnik" od danas je u prodaji.

Odabrani tekstovi Njujork Tajmsa na srpskom od sad i na sajtu Nedeljnika

SVEDOK DVA VEKA - Ne postoji nijedan političar koji voli naučnike i intelektualce. Oni su korisni za zemlju, ali su smetnja za vlast. Meni su mostovi doneli mnogo više i slave i poštovanja nego nauka. A uradio sam toliko naučnih radova, jedan sam od retkih akademika koji je bio član čak pet inostranih akademija. Takvih je malo u bivšoj Jugoslaviji. Više sam naučnih priznanja dobio u svetu nego u Srbiji, ispričao je u velikom intervjuu za Nedeljnik naš najpoznatiji mostograditelj, dugogodišnji predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti i jedan od najvažnijih intelektualaca srpskog 20. i 21. veka Nikola Hajdin.

DEČKO KOJI JE OBEĆAO - U prošlom broju Nedeljnika režiser Goran Marković govorio je o svom dobrom prijatelju koji je igrao u mnogim njegovim filmovima. Ali taj glumac je 1993. godine u Skupštini Srbije tražio formiranje anketnog odbora za ispitivanje veleizdajničke aktivnosti Gorana Markovića. Ne bi to bilo toliko značajno za Gorana da za veleizdaju nije bila predviđena smrtna kazna, kao relikt starih vremena. Marković nije želeo da odgovori o kom glumcu je reč, ali je u umetnutoj rečenici nacrtao njegov kroki. Ako lik neverovatno liči na Aleksandra Berčeka, šta ga je moglo naterati na tako nešto? Dokaz vernosti Miloševiću? Berčeku to nije bilo potrebno. Kao ni novac, koji ga ne interesuje. O čemu se onda radi?

MURALI I MORAL - U subotu se deo Beograda probudio u košmaru jer su prefarbani čuveni ulični murali na kojima su bili slavni Srbi navijači Partizana. U nedelju je Branka Rosića pozvao street umetnik koji je oslikavao ove grafite Milan Milosavljević Deroks, da prisustvuje restauraciji najpoznatije "žrtve" - Duška Radovića na Dorćolu. A javio se i Cane...

NOVI MOND - Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju novi broj srpskog izdanja Mond diplomatika, najvažnijeg svetskog lista za intelektualce.

Foto: Promo

SUDAR DVE POLJSKE - Osim ekstremno desničarske, klerikalne, populističke, nacionalističke, postoji i druga Poljska. Ona koja ne podržava širenje kulta pape Jovana Pavla II i ne smatra ga bezgrešnim. To je Poljska koja i Valensu vidi kao zaslužnog ali penzionisanog borca za demokratiju i slobodu. Velika analiza Željka Pantelića u novom broju Nedeljnika.

KANDIDAT - Za Nedeljnik govori Miloš Jovanović, kandidat za gradonačelnika nekad vladajućeg DSS-a, i prvi put priča o Apelu, Kosovu, EU, unutrašnjem dijalogu, SPC, nacionalizmu, vojsci, najvažnijim ljudima naše istorije, urbanim desničarima, o tome zašto se vratio sa Sorbone, o supruzi Francuskinji i sinovima...

ISTORIJA 21. VEKA - Pogubljenje Sadama Huseina prvo je u istoriji koje je snimljeno bez dozvole, privatnim telefonima. Ono što su njegovi neprijatelji videli kao pravdu ili makar osvetu, u očima sveta delovalo je sasvim drugačije. Dok su dželati sa fantomkama na glavama uzvikivali ime progonjenog šiitskog klerika i preporučivali Sadama Huseina za pakao, bivši irački predsednik, sa omčom oko vrata, izgovarao je ime Boga milostivog i samilosnog. Nastavak feljtona "Istorija 21. veka" koji za Nedeljnik piše dr Čedomir Antić.

Foto: Guliver/David Furst-Pool/Getty Images

UZBUNJIVAČI - Svi napori Tomislava Veljkovića, domara u opštinskoj upravi u Rači Kragujevačkoj, da dokaže nadležnima da fabrika, za koju je plaćeno više od 600.000 evra, od 2011. godine, kada je navodno trebalo da počne da se gradi, do danas, nije osvanula na planiranom mestu, ostali su na nivou istrage i tankih dokaza. Već godinama Tomislav Veljković postavlja ista pitanja, ali je, umesto da dobije odgovor, ostao bez posla u novembru prošle godine. Dosije Pištaljke i Nedeljnika o uzbunjivačima u Srbiji objavljen je u novom broju.

KUM - Sedamdesete su mi u magli. Hit filmovi i brz život. Ne sećam se mnogo iz perioda kada su nastajali legendarni filmovi poput "Serpika", "Kuma" i drugih, kaže slavni glumac i junak novog filma "Igra vešala" Al Paćino.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA