≫ 

Krkobabić: Znanje i rad siguran ulog i recept za bolje sutra

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić u Zemljoradničkoj zadruzi "Voćar Slankamen" prisustvovao praktičnom javnom času rezidbe voćaka

  • 0

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić poručio je danas u Novom Slankamenu, gde je u Zemljoradničkoj zadruzi "Voćar Slankamen" prisustvovao praktičnom javnom času rezidbe voćaka, da su znanje i rad siguran ulog za budućnost i jedini recept za bolje sutra.

- Ova zadruga sa svoja 42 zadrugara šest različitih nacionalnosti i 500 hektara zadružnog zemljišta primer je koji treba da sledi cela Srbija, rekao je Krkobabić i najavio u ovoj godini formiranje složenih zadruga kao iskorak u smislu objedinjavanja postojećih zadruga u ozbiljne privredne subjekte.

Kabinet ministra za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u okviru akcije Vlade Srbije "500 zadruga u 500 sela", potpisao je 9. avgusta 2017. godine saZZ "Voćar" Slankamen sporazum o dugoročnoj saradnji na projektu pod nazivom "Praktična škola zadrugarstva", na volonterskim osnovama za potrebe svih zainteresovanih sadašnjih i budućih zadrugara, podseća se u saopštenju.

Foto: Profimedia, Designpics

Krkobabić je istakao da su ovom projektu, koji je već uspešno afirmisan u prošloj godini, izuzetna podrška najumniji ljudi Akademijskog odbora za selo SANU, na čelu sa predsednikom odbora akademikom Draganom Škorićem, kao i uvaženi profesori poput prof. dr Keserovića, najvećeg stručnjaka za razvoj voćarstva u Srbiji.

Javni čas rezidbe voćaka je studentima i svim zainteresovanima Keserović, redovni profesor poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i predsednik Društva voćara Srbije. On je naglasio da su savremene tehnologije, izbor voćnih sorti i udruživanje osnove boljitka za srpsko voćarstvo.

- Ugledamo se na voćarstvo Evrope i sa nekim regijama idemo rame uz rame. U poslednjih 15 godina uvećali smo prinos kod nekih voćnih vrata čak pet puta, zahvaljujući primenljivoj nauci, kazao je profesor Keserović.

Nikola Kotarac, direktor Zemljoradničke zadruge „Voćar Slankamen“ zahvalio je ministru na inicijativi za Praktičnu školu zadrugarstva i rekao da je prošle godine bila velika zainteresovanost zadruga iz krajeva poput Vranja, Sente, pa čak i preko granica, iz Bosne.

Naglasio je da će njihova zadruga dati sve od sebe da dalje napreduje i usavršava se.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA