≫ 

100.000 tona opasnog otpada na čak 90 lokacija u Srbiji: BIA se uključuje u potragu za ekološkim bombama koje truju naciju

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da je zdravlje građana ugroženo, zbog čega je pozvao da se prijave slučajevi nepropisnog odlaganja kancerogenih i toksičnih materija

  • 5

Zdravlje nacije ozbiljno ugrožava kancerogen i toksičan otpad, za koji se procenjuje da ga u Srbiji ima oko 100.000 tona, a ovim pitanjem uskoro bi mogla da se pozabavi i BIA.

Opasan otpad u Novom Sadu: Uhapšen vlasnik fabrike (FOTO) (VIDEO)

Skrivena i nepropisno čuvana skladišta otkrivaju se svaki dan, a prave ekološke bombe pronađene su na tri lokacije u Obrenovcu i u Novom Sadu.

Institut "Vinča" uradio analizu otpada u Obrenovcu: U burićima opasni organski rastvarači

Posle hapšenja vlasnika firme "Nitor trans" Zorana Markovića, iza rešetaka se pre tri dana našao i Jovica Stepanov, vlasnik preduzeća "Step trans". On je zakupio prostor bivše fabrike Hemijske industrije Novi Sad u kojoj je pronađeno više od 1.000 tona mogućeg toksičkog otpada.

Foto: Pixabay

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izrazio je zabrinutost, zbog čega je pozvao BIA da se pozabavi time.

- Verujem da su podaci da u Srbiji ima oko 100.000 tona opasnog otpada. Država radi na tome da se pronađe taj otpad i da se odgovorni kazne. Mislim da smo na dobrom putu da otkrijemo te lokacije i da u ovoj državi svi počnu da shvataju da je to upravo najveći zločin prema prirodi i prema zdravlju stanovništva - objasnio je Trivan za beogradske medije.

Foto: Tanjug/AP;RADE PRELIC

On je pozvao građane Srbije da prijave ukoliko primete da neko odlaže opasan otpad, jer je to u interesu svih.

Pretpostavke su da se opasni otpad nalazi na 90 lokacija u zemlji, zbog čega ne treba da čudi velika stopa steriliteta i kancerogenih oboljenja.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SUZA

    28. januar 2018 | 09:12

    Ako se ne hapse i dobiju 20 godina kazne, sa oduzimanjem imovine, sve drugo su prazne priče! Utvrditi odakle potiče taj otpad.

  • Andjela

    28. januar 2018 | 07:47

    Bravo Ministre,u potpunosti vas podrzavam. Samo tako nastavite.

  • stvarno?

    28. januar 2018 | 11:06

    da li ce neko biti sankcionisan zbog toga? s obzirom da poznajem prilike u srbiji mislim da nece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA