Vedro, čisto i bez dima: Prosečne koncentracije SO2 u vazduhu iznad Bora ispod istorijskog minimuma

Trend smanjenja zagađenja vazduha očigledan i značajan – u Boru k’o u Sokobanji

  • 1

Trend smanjenja prisustva sumpor-dioksida u vazduhu iznad Bora iz 2016. i 2017. godine nastavljen je i u januaru. Kako nam je rekla Dušanka Miljković, pomoćnik direktora TIR-a za zaštitu životne sredine, "iz prikazanih grafika i ustanovljenih merenja potpuno je jasno da je trend smanjenja prosečne koncentracije SO2 na automatskoj mernoj stanici kvaliteta vazduha (AMSKV) Gradski park, kao najnepovoljnije lokacije sa aspekta ugroženosti emisijom gasova iz topioničkih agregata, očigledan i značajan".

Lani je prosečna koncentracija SO2 iznosila 33,63 mikrograma po normalnom metru kubnom, što je manje i od dosadašnjeg istorijskog minimuma zagađenja SO2 u Boru od 43,6 mikrograma zabeleženog 2016. godine – naglasila je Miljkovićeva.

Foto: Promo

Inače, u godišnjem izveštaju o kvalitetu vazduha u gradu bakra za 2017. (kvalitet je ocenjen na osnovu prosečnih mesečnih koncentracija SO2 dobijenih monitoringom kvaliteta vazduha zabeleženih na AMSKV u Gradskom parku, Brezoniku, Slatini i kod Instituta za rudarstvo i metalurgiju, dok Krivelj ne radi zbog remonta analizatora SO2) navodi se da, "i pored nepovoljnih meteoroloških uslova i uticaja gradske toplane, kao i svih drugih agregata koji su u funkciji grejanja, ni u jednom mesecu minule godine nije bilo prekoračenja godišnje granične vrednosti koncentracije SO2 u vazduhu iznad Bora".

Foto: Promo

Na svim mernim stanicama, koje su uključene u državnu mrežu AMSKV Agencije za zaštitu životne sredine, prosečne mesečne koncentracije SO2 znatno su ispod godišnje granične vrednosti koja iznosi 50 mikrograma po kubnom metru vazduha.

Foto: Promo

U izveštaju se, takođe, navodi da je Bor dugi niz godina imao status prekomerno zagađenog grada, da bi 2016. došlo do smanjenja pojave jako zagađenog vazduha. Tada je zabeležena prosečna godišnja koncentracija SO2 u vazduhu od 43,6 mikrograma po kubnom metru, što je u tom trenutku predstavljalo istorijski minimum, a vazduh u gradu bakra prvi put svrstan je u prvu kategoriju.

Foto: Promo

Daljinac

(Telegraf.rs/ J. Stanojević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ateista

    29. januar 2018 | 18:27

    Kako će sad ljudi da prilagode novoj situaciji kad su navikli da se inhaliraju tim gasom,kako da se odviknu a da nemaju zdravstvene probleme?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA