≫ 

Male boginje pokosile lekare i sestre: Nekoliko desetina zdravstvenih radnika na bolovanju, počela HITNA vakcinacija medicinara

Srbija nabavlja dodatni kontigent MMR vakcina

  • 42

Situacija izmiče kontroli! Od malih boginja (morbila) koje su u Srbiji, prema poslednjim zvaničnim informacijama dijagnostikovane kod 1.543 osobe, obolelo je i nekoliko desetina zdravstvenih radnika.

Ovo su prvi simptomi malih boginja kod dece - ako ih primetite, trk kod lekara!

Najviše su, kako saznajemo, pogodile pedijatre, medicinske sestre i tehničare, i zaposlene na infektivnim klinikama.

Koliko je situacija alarmanta dovoljno govori činjenica da je danas u Srbiji počela vanredna vakcinacija svih nevakcinisanih zdravstvenih radnika, kao i da Srbija nabavlja dodatni kontigent MMR vakcina.

Foto: AP/Tanjug

DONACIJA SZO 

Zbog epidemije malih boginja koja vlada od oktobra prošle godine u toku vanredne vakcinacije MMR vakcinom biće vakcinisani svi zdravstveni radnici rođeni od 1971. do 1989. godine, koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani.

- Obavljena je preraspodela vakcina po zdravstvenim ustanovama i počinje vakcinacija - rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

U njemu dodaju i da se očekuje donacija MMR vakcina Svetske zdravstvene organizacije:

- One će biti namenjene onima koji nisu predviđeni za vakcinaciju Pravilnikom o vakcinaciji, a tu spadaju i zdravstveni radnici.

Foto: AP/Tanjug

NEMA KO DA RADI 

Epidemija malih boginja, naime, dodatno je osakatila srpsko zdravstvo koje ionako nema dovoljno zaposlenih.

Naime, decu i druge obolele od malih boginja u mnogim zdravstvenim ustanovama uskoro neće imati ko da leči od ovog virusnog oboljenja s obzirom na to da je nekoliko desetina zaposlenih u zdravstvu upravo zbog morbila na bolovanju.

Samo u Beogradu, kako navode naši izvori, obolelo je blizu 40 zdravstvenih radnika.

- Ali, u zdravstvenim ustanovama je zaraženo još oko 150 osoba koje nisu zdravstveni radnici - navodi naš izvor dobro upućen u razvoj epidemiološke situacije sa malim boginjama.

Od novembra do polovine januara morbili su dijagnostikovani su kod 13 zdravstvenih radnika Kliničkog centra Srbije (KCS).

- Većina obolelih je nevakcinisana ili je nepotpuno vakcinisana protiv morbila. Među obolelima ima lekara, medicinskih sestara, laboratorijskih i rentdgen tehničara i pomoćnog osoblja - rečeno je u KCS.

Foto: Telegraf, Wikimedia/Danvasilis

Kako su pisali mediji, među obolelima ima i medicinskog osoblja iz Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj, zatim sestre i tehničari niškog Doma zdravlja, a prema našim saznanjima zaraženi su i zdravstveni radnici i na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", u Kliničkom centru u Nišu, u KBC "Dr Dragiša Mišović"...

TRAŽE PUNU PLATU

Za obolele zdravstvene radnike Samostalni sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije tražio je da im se omogući omogući isplata naknade zarade u visini od 100 odsto, a ne 65 kako propisuje zakon.

- Smatramo da oni koji su došli u dodir sa zaraženima i pritom se razbole moraju da imaju tretman povrede na radu ili profesionalnog oboljenja. Naša inicijativa se odnosi na sve koji su došli u kontakt sa obolelima i zaposleni ne bi trebalo da se dele po tome da li rade u domovima zdravlja ili na klinikama - izjavio je Zoran Savić, predsednik ovog udruženja.

Foto: Profimedia

VAKCINACIJA TREBALO DA SE SPROVEDE JOŠ U OKTOBRU 

Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog kaže za Telegraf.rs da je još u oktobru 2017. godine predlagao da se vakcinišu zdravstveni radnici ali da su to poslušali samo u Kosovskoj Mitrovici, gde je epidemija prvo i buknula. Zato sada tamo maltene i da nema zaraženih lekara i sestara i tehničara.

- Od 2020. godine zdravstveni radnici moraće da se vakcinipšu svim vakcinama. Sada je reč o odluci koju je doneo ministar, koji ima pravo to da uradi, a u prvi red hitnosti za vakcinaciju, svakako spadaju pedijatri, zaposleni na infektivnim klinikama, ginekologiji... - navodi prof. dr Tiodorović.

Daljinac

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danko

    30. januar 2018 | 16:37

    13 obolelo zdravstvenih radnika, alarmantno nema ko da leci obolele pacijente ? ALOOO Srbijo ima li te?

  • Topf

    30. januar 2018 | 17:03

    Apotekarska mafija alo

  • Bg Vozd

    30. januar 2018 | 15:58

    Bas se cudim da se nisu vakcinisali a nas teraju. Zrtvuju se jadni zbog nas da bude vise vakcina za narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA