Jedan od najlepših vidikovca u Srbiji je privatan! Samo što ovaj vlasnik nikada nije naplatio ulaz!

Veće bogatstvo od bilo kakvog novca za njega su lepa reč i hvala

  • 7

Vidikovac Molitva jedan od najlepših u Srbiji sa kojeg se pruža neverovatan pogled na kanjon Uvca, nalazi se u privatnom vlasništvu Bajra Muhovića.

Katarina je jedina brodarka sa Uvca: I muškarci joj se dive kad stane za kormilo, a turisti zaneme

U turističkom periodu preko Bajrovog zemljišta pređe više od stotinu ljudi, a ovaj domaćin iako bi mogao da naplaćuje ulaz na vidikovac, to ne radi. Njegova vrata širom su otvorena za sve ljubitelje prirode i sve goste.

Bajro sa svojom ženom Nafijom goste dočekuju sa onim što imaju i niko ko je prošao pored njegove kuće nije ostao gladan ili žedan.

- Lopatom sam ručno razgrnuo 1.100 metara ovog prilaznog puta. Osam dana sam radio i platio rođaka da mi traktorom naspe put, to je bila čista ledina. I hajde, neka ide narod, uvek mi je drago videti i ugostiti čoveka, ali, recimo, pre četiri godine neka kiša je padala danima, dođe ovde 40 džipova, potonu čitav put. Pa iznova popravljaj. Te godine deca nisu mogla kolima da se vrate kući, nego sam morao konjima da ih izvlačim uz livadu. Opet kažem samo da smo zdravo i da smo dobri ljudi, to je najvažnije - rekao je jednom prilikom Bajro za Blic.

Veće bogatstvo od bilo kakvog novca za njega su lepa reč i hvala.

Foto: Wikimedia/Lordlazar98

- Bogatiji sam da ljude imam kao prijatelje - kaže Bajro.

Mesto u koje preko leta dođe preko stotinu ljudi, zimi potpuno zamre. Bajro i Nafija jedini su stanovnici ovog dela Peštera. Samo pravi ljubitelji prirode i oni koji imaju avanturistički duh usuđuju se da dođu u ovaj kraj, jer temperatura pada i do -38 stepeni Celzijusa.

Za vreme zime jedino društvo su im beloglavi supovi i malo stoke.

Beloglavi supovi su Bajru prve i jedine komšije.

- Svako ih jutro vidim. I svako ih veče vidim. I oni su mi kao neki prognozeri. Kad počnu da se viju znam, sprema se neko nevreme - priča Bajro.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Mnogi bi pozavideli beloglavim supovima.

- On ima svoje, ja imam moje. On ima krila. Ja imam misao. Želje su jedno, a stvarnost je drugo. Eto. Mora se čovek zadovoljiti onim što jeste i kako jeste. Ovde je zima šest meseci. I valja tu zimu izdržati i tu zimu savladati. Kad nam neko dođe na poselo, dođe, ako ne dođe tu smo sami. Ono sa čim bi se svako pohvalio, je da imam zdravu porodicu. Bez razlike kol’ko drugo da imam ili nemam, nije mi bitno. Prednost mi je porodica - objašnjava Bajro.

Bajro i njegova žena Nafija već godinama se bave stočarstvom i žive samo od svog rada. U osami, odricanju i borbi sa surovom klimom, Bajro i Nafija stekli su posebnu vrstu mudrosti i plemenitosti, te će vas, pored domaće i preukusne hrane, uvek dočekati i ispratiti toplim i mudrim rečima.

U video-snimku ispod pogledajte kako izgleda najlepše selo u Srbiji, Kamena gora:

Daljinac

(Telegraf.rs/Opanak)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA