Baka Đula ima 105 godina i zdrava je kao dren: Čita bez naočari, sama radi sve, a ima samo još jednu neostvarenu želju

Baka Đula, kako je svi zovu, smatra da se stota može doživeti samo pod uslovom da ste umereni, da se ne prejedate i ne prepijate

  • 2

Dragoslava Đula Šumanović iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje ima čak 105 godina, i dalje radi sve kućne poslove, čita bez naočari i nema nikakvih zdravstvenih problema, piše informer. Rođena je pre Prvog Svetskog rata, 2. marta 1913. u selu Vrba u porodici Mikulić, i jedna je od najstarijhih žena u Srbiji.

Zaključala je njihov katanac na mostu ljubavi u Vrnjačkoj banji, a onda saznala pravu istinu o dečku. Do danas se nije pomirila sa tim

Ima troje dece, odmoro unučadi i 12 praunučadi, a kako kaže, do kraja života ima još samo jednu želju: da dočeka čukununučiće.

Baka Đula, kako je svi zovu, smatra da se stota može doživeti samo pod uslovom da ste umereni, da se ne prejedate i ne prepijate.

Dragosava se udala sa samo 19 godina i sa suprugom Mihajlom za 68 godina braka dobila Radovana, Milovana i Radmilu. Za sebe kaže da je zdrava kao dren i da nema nikakvih problema.

Foto-ilustracija: Pixabay

- Malo me noge i uši izdaju, ali dobro, nije to strašno. I dalje vidim dobro, čitam bez naočari, posebno ona krupnija slova, radim se poslove po kući kao nekada... Ne pijem, ne pušim, ponekad samo popijem kafu da me želja mine. Ne pamtim da sam ikada bila bolesna, ni da sam tabletu popila. Jednom samo mi je pre 30 godina skočio pritisak, ali tog problema sam se veoma brzo rešila - ispričala je šarmantna Dragoslava.

Zbog broja godina ona je pravi svedok istorije, a kako sama kaže, pamti sve i svašta, pa i kako su u njeno selo upali Nemci.

Otac joj je bio ugledni oficir, izgubila ga je pre mnogo godina, a majku jedva i da pamti. Danas je najsrećnija kada je sa svojim najbližima:

- Ja sam bogata žena jer imam zlatnu decu, snaje, svi ukućani su mi zlatni. Sa mojim Mihajlom bila sam 68 godina u braku, on je umro u 94, pre 18 godina. U kući mi je i dalje sin Radovan, njemu je već 85 godina, a tu su i snaja i unuci - priča starica.

Kaže da stota ne može da se doživi bez umerenosti u jelu, piću, svemu osim u radu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA