Vreme čitanja: oko 3 min.

Neverovatno herojstvo: Vezana baka (85) ubila provalnika i spasila svoj i život sina invalida

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tokom haosa, Dženajen je na kraju odlučila da je došao trenutak "sada ili nikad"

  • 0
Baba, baka, starica, starački dom Foto: Pixabay.com

Osamdesetpetogodišnja starica, majka invalidnog sina, počinila je "opravdano ubistvo" kada je upucala naoružanog provalnika koji se ušunjao u njen dom u Ajdahu i pretio da će je "ubiti više puta", rekao je okružni tužilac, prenosi USA Today.

Kristin Dženajen izvršila je "jedan od najherojskijih činova samoodbrane" za koje je Bingamski okružni tužilac Rajan Džoli ikada čuo kada je upucala i ubila 39-godišnjeg Dereka Kondona.

Incident se desio oko 2 sata ujutro 13. marta, kada je Kondon probudio Dženajen iz sna u njenom domu u Blekfutu na jugoistoku Ajdaha. Kondon, koji je nosio vojničku jaknu i crnu skijašku masku, uperio je pištolj i baterijsku lampu prema Dženajen.

Naknadna istraga ovog slučaja ukazala je na "veliku verovatnoću" da je Kondon udario Dženajen u glavu dok je ležala u svom krevetu zbog krvi koja je bila na njenom jastuku i podu spavaće sobe. Nakon toga, Kondon je stavio lisice Dženajen i odveo je u dnevnu sobu.

Pretnje baki

U dnevnoj sobi, Kondon je vezao Dženajen za drvenu stolicu i zahtevao da mu kaže gde se čuvaju dragocenosti u njenom domu. Kada je Dženajen rekla Kondonu da "nema puno toga", provalnik joj je stavio pištolj na glavu.

Dženajen je na kraju rekla Kondonu o dva sefa u prizemlju, što je dovelo do toga da je on ostavio vezanu Dženajen u dnevnoj sobi i otišao da proveri nekoliko soba više puta.

Proveravajući prizemlje, Kondon je shvatio da je njen hendikepirani sin takođe u kući. To je dovelo do toga da se Kondon naljutio na Dženajen jer mu nije rekla da je još neko u kući.

"Kondon je takođe uputio mnogo pretnji Kristin govoreći joj da će je ubiti", rekao je Džoli.

Kristin upucala provalnika dok je bila vezana

U jednom trenutku kada je Kondon bio na prizemlju, Dženajen je odvukla stolicu na koju je bila vezana u svoju spavaću sobu i uzela svoj .357 Magnum koji je držala ispod jastuka. Zatim se vratila u dnevnu sobu i sakrila pištolj između naslona za ruke i jastuka na kauču pored mesta gde je sedela i čekala šta će Kondon uraditi.

Dženajen je rekla tužiocima da joj se sećanje na ono što se dogodilo sledeće "donekle nejasno", rekao je Džoli. Ona je ipak zapamtila da se Kondon vratio u dnevnu sobu i pretio da će je ubiti dok je nastavljao da pljačka njenu kuću, prema izjavama okružnog tužioca.

Tokom haosa, Dženajen je na kraju odlučila da je došao trenutak "sada ili nikad", pa je izvukla svoj revolver i dva puta upucala Kondona. Kondon je uzvratio vatru, upucavši baku više puta u trbuh, nogu, ruku i grudi.

Nakon što je uzvratio vatru, Kondon je otišao u kuhinju i tamo umro od zadobijenih povreda. Dženajen, i dalje vezana, pala je na pod i ostala tamo deset sati, prema izjavi tužioca.

Uspela je da pozove 911 nakon što joj je sin došao ujutro i pružio joj telefon. Pripadnici šerifovog odeljenja došli su do kuće i radili na spasavanju života Dženajen.

Set za otvaranje brava, ključevi od automobila, ključ za lisice i predmeti u torbi iz Dženajenine kuće pronađeni su kod Kondona.

Opravdano ubistvo

"Ubistvo Dereka Kondona je 'opravdano ubistvo' prema zakonu Ajdaha," rekao je Džoli.

"Zakon u Ajdahu u vezi sa samoodbranom je jasan prema odeljku 19-202A Zakona Ajdaha. 'Nijedna osoba u ovoj državi ne sme biti stavljena u pravnu opasnost bilo koje vrste zbog zaštite sebe'", navodi se u zakonu Ajdaha. "Osoba može stajati na svom terenu i braniti sebe ili drugu osobu upotrebom svih sredstava i snaga."

Džoli je rekao da "svaka razumna osoba veruje da je bilo neophodno braniti sebe ili svoje invalidno dete u datim okolnostima."

"To što je Kristin preživela ovaj susret je zaista neverovatno", rekao je Džoli. "Njena hrabrost, odlučnost i volja za životom izgleda da su ono što ju je spaslo te noći ... Kristin je opravdano preduzela sve potrebne mera kako bi se branila i zaštitila svoje dete te noći."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA