≫ 

Protesti u Prištini: Narod na ulicama zbog zagađenja vazduha (FOTO)

U ponedeljak je zagađenost vazduha dostigla alarmantan nivo

  • 3

U Prištini je održan protest zbog zagađenja vazduha, koje je u ovom gradu sve veće, i to u danu kada je na snagu stupila zabrana kretanja automobila u centru grada.

U jednom srpskom gradu zagađenje vazduha je alarmantno: Od danas na snazi ograničen saobraćaj

Prema zvaničnim podacima, u ponedeljak je zagađenost vazduha dostigla alarmantan nivo, zbog čega je doneta odluka da se privatnim vozilima zabrani kretanje centrom grada od 6 do 22 časa, dok je javni prevoz besplatan.

Stotine građana su se danas okupile kako bi od nadležnih institucija zahtevale da preduzmu konkretne mere kako bi se smanjilo zagađenje vazduha naročito u Prištini koja je poslednjih dana bila među najzagađenijim gradovima u svetu.

Foto: Tanjug/AP

Organizatori kazu da institucije u poslednjih 17 godina nisu ništa učinile kako bi rešile ovaj problem.

- Želimo konkretna dela. Ako za 17 godina niste uspeli da sprečite zagađenje vazduha, sada nije vreme da govorite već da odgovarate. Želimo odgovornost za vazduh koji udišemo - kaže organizator protesta Vulnet Krasnići.

Foto: Tanjug/AP

Građani koji su učestvovali u protestu ispred narodnog pozorišta u Prištini kažu da protestuju jer žele bolju budućnost svoje dece.

- Verujem da ovaj protest treba da bude protest koji će podići svest protiv najave izgradnje nove termoelektrane, koja će dodatno da pogorša stanje, posebno nama koji živimo u Prištini i okolini. Svakoga dana je sve veći broj ljudi koji obole od raka pluća. Moramo se boriti za budućnost naše dece - kaže učesnica protesta.

Foto: Tanjug/AP

- Nadam se da će početi sa sprovođenjem mera kao što je zabrana prodaje uglja, pošto mislim da je to jedan od uzroka ovog zagađenja - kaže jedan od učesnika.

Učesnici protesta su se zatim premestili ispred Skupštine Kosova, uzvikujući "Želimo vazduha!". Oni su pankarte sa natpisom "Stop zagađenju vazduha" i "Ovaj vazduh me guši" postavilli na ogradu Skupštine Kosova.

Foto: Tanjug/AP

Na ulazu Skupštine, gde je danas povodom pitanja zagađenja vazduha održana i vanredna sednica, učesnike protesta dočekali su policajci sa maskama.

Inače, opština Priština je usvojila rigorozan plan za zaštitu ambijenta, koji podrazumeva zabranu saobraćaja za vozila u strogom centru grada, kao i prodaju uglja.

Foto: Tanjug/AP

Najvećim zagađivačem vazduha na Kosovu se smatraju termoelektrane, kamenolomi koji rade ne poštujući kriterijume životne sredine, kao i korišćenje uglja za grejanje u domaćinstvima i malim preduzećima.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pcela

    31. januar 2018 | 23:03

    To narode pocni vec jednom

  • Ole

    1. februar 2018 | 00:03

    Stvarno užas. Šta će da preuzme ministar ekologije Vlade Srbije, pošto se protest odvija u Srbiji ili ministar policije ako protest nije prijavljen kod nadležnih vlasti, a znamo da nije?

  • LJILJANA

    1. februar 2018 | 02:56

    Ako mene neko pita, slican protest bi trebalo organizovati i u Beogradu, inace svi se ugusismo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA