Kako se spasiti iz automobila koji tone? Evo šta je najbolje tada da uradite, i koju stvar nikako ne biste smeli!

Ne treba odmah pokušavati otvoriti vrata jer je pritisak takav da to nije moguće, već pustiti da voda delimično uđe u automobil jer će tada biti moguće lakše otvoriti vrata

  • 14

U poslednjih nekoliko meseci učestale su saobraćajne nesreće u kojima automobili padaju u vodu, a vozači i suvozači gube život davljenjem. U našim priručnicima za obuku ne piše šta treba raditi u tim trenucima, ali stručnjaci daju korisne savete kako u takvim situacijama preživeti.

JEZIVE SCENE SA MESTA NESREĆE: Sleteli kolima sa puta kod Borče, tela izvlače iz kanala! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

"Polo" je uleteo u kanal u Borči, a putnici se udavili, vest je od prošlog vikenda. Pre toga drama u Vinči, kada je jedan mladić izgubio život davljenjem u vozilu koje je potonulo.

Setimo se udesa kod Ade Huje ili Ušća, kada je nastradalo nekoliko mladih ljudi, takođe davljenjem. Šta treba da radite ako vam se desi da upadnete u vodu, da li otvoriti ili zatvoriti prozor, kako se ponašati u slučaju kada auto već tone.

Boris Antić sa Saobraćajnog fakulteta kaže da ne treba odmah pokušavati otvoriti vrata jer je pritisak takav da to nije moguće, već na neki način treba otvoriti prozore, pustiti da voda delimično uđe u automobil jer će tada biti moguće lakše otvoriti vrata i tek onda pokušati akciju spasavanja.

Foto-Ilustracija: Foter/Flickr/estherase

Preporuka stručnjaka je da, ako već upadnete u duboku vodu, pustite da automobil tone sa zatvorenim prozorom, zatim, kad dođete sebi posle šoka, ne paničite, sačekajte da voda obuhvati vozilo, a onda, kad se oslobodite cipela, kaputa, pojasa, razbijte bočni prozor i to naslonom za glavu, tačnije, iskoristite šipke koje idu u sedište. Ne pokušavajte da razbijete šoferšajbnu jer je ona najtvrđa.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da, ako već dođe do upadanja u vodu, onda je to opasna situacija koja zahteva borbu za život.

- Reagovanje vozača ili bilo kog pojedinca koji se nađe u iznenada opasnoj situaciji je refleksna radnja, nije voljna, nije svesna, ne postoje pravila po kojima će se oni u takvim situacijama ponašati. Učiniće nekada neracionalne poteze - rekao je Božović.

Ako upadnete u vodu, najbitnije je da ostanete pri svesti i da budete vezani pojasom pre udarca u vodu. Posle toga imate dovoljno vremena da primenite taktiku koju smo vam prikazali.

Bitno je da vas ne uhvati panika i da, ako vas je više u kolima, dobro razmislite ko je prioritetan za spasavanje, a to su, pre svega, oni koji loše plivaju i deca.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grom

    5. februar 2018 | 20:54

    Ja bih da sve ovo proba strucnjak koji je ovo smislio...lupeta gluposti iz tople kancelarije i udobne fotelje...

  • Zoran Veteran

    5. februar 2018 | 19:16

    Lep savet,ali koliko je uspešno? Pre bih kao laik preporučio da se vodi računa da do toga ne dođe, inače kada ste upali u duboku vodu male su šanse da se izvučete...

  • Bruks 021

    5. februar 2018 | 19:48

    Da li stručnjak zna koliko je vremena potrebno da se izvuku nasloni za glavu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA