Mračna serija ubistava nevenčanih supruga potresa Srbiju: Koliko su zaista zaštićene žene van braka i šta je pokretač nasilja?

Stručnjaci objašnjavaju da su nevenčane supruge žrtve porodičnog nasilja u istom procentu kao i zvanične

  • 20

"Izbo nevenčanu suprugu nožem u vrat", "Izbo, pa zapalio nevečanu ženu", "Ubo nevenčanu suprugu u grudi, pa je pregazio automobilom", "Iskasapio nevenčanu ženu i njenu majku", "Ugušio nevenčanu suprugu jastukom". Ovo su samo neke od tragedija koje su poslednjih meseci potresale Srbiju, a u kojima su žrtve bile vanbračne supruge.

KRVAVA DRAMA U KRUŠEVCU: Izbo nevenčanu suprugu nožem u vrat, lekari se borili za njen život do samog kraja!

Posle serije tragedija u vanbračnim zajednicama mnogi su se zapitali da li su nevenčane partnerke podjednako zakonom zaštićene od nasilnih muževa kao i one koje su u brakovima.

Vesna Stanojević, kordinatorka Sigurnih kuća, objašnjava da se Zakon o sprečavanju nasilja u porodici podjednako primenjuje i na venčane i nevenčane partnere.

- Ako žive u vanbračnoj zajednici, neformalni supružnici su pred zakonom izjednačeni sa formalnim. Naše iskustvo pokazuje da su nevenčane supruge žrtve u polovini slučajeva porodičnog nasilja - kaže Stanojevićeva.

Foto: Medija centar Beograd

To znači da će policija i na poziv uplašene nevenčane supruge udaljiti njenog partnera iz kuće na 48 sati, a ukoliko procene odrediti i zabranu prilaska od dodatnih mesec dana.

- Ovaj zakon je ohrabrio žene koje su se plašile da pobegnu od nasilnika i poslao poruku da nasilje neće biti tolerisano - kaže Stanojevićeva.

A gde završava obična veza i počinje vanbračna zajednica? Advokat Justicije Dušan Janković objašnjava da je vanbračna zajednica definisana kao trajnija zajednica života muškarca i žene, između kojih nema bračnih smetnji.

Dalibor iz Smedereva ubio ženu i taštu zbog supe! Prethodno zločin detaljno isplanirao (FOTO)

- Pod rečju "trajnija" ne podrazumeva se određeni vremenski period posle čijeg proteka bi se smatralo da su partneri zasnovali vanbračnu zajednicu. Ključan element je namera vanbračnih partnera za trajnošću zajednice, kao što je zajedničko mesto života - kaže Janković.

Foto: Profimedia/imageBROKER

Psihoterapeut Nebojša Jovanović objašnjava da su problemi sa kojima se susreću parovi u braku i u vanbračnim zajednicama slični.

- Naravno, pitanje je zašto su nevenčani ako već žive zajedno i upravo to pitanje u nekim slučajevima može da bude pokretač svađa - kaže Jovanović.

On objašnjava da ima više razloga iz kojih ljudi izbegavaju "papir".

Policija izrekla skoro 14.000 hitnih mera: Nasilnici udaljeni iz stana i zabranjen im je svaki kontakt sa žrtvom (FOTO)

- Mnogi parovi se plaše da će to nešto promeniti u njihovoj vezi, da će brak probuditi neka tradicionalna očekivanja i da će par ponoviti način življenja koji su imali njihovi roditelji. Ipak, postoje i sutuacije u kojima jedan partner ne želi da se zvanično obaveže, a to vremenom može da dovede do sukoba - kaže Jovanović.

Zabrinjavajuće je što su samo u prvih 15 dana ove godine, policijski službenici izrekli 1.277 hitnih mera, od čega su 426 privremenog udaljavanja iz stana i 851 zabranu prilaženja. Za prvih sedam meseci primenjivanja zakona statistika je još crnja - prijavljeno je 3.840 krivičnih dela nasilja u porodici.

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miks

    13. februar 2018 | 20:37

    Žene, partneri moraju sami sebe zaštiti, kako:svojom iskrenošću, poštenjem, razumevanjem. Nijedan zakon neće sprečiti nasilje. Naravno nasilje vrše i partnerke. Treba na sva zvona propagirati pošten partnerski odnos a ne prevare i razna poniženja. Svedoci smo u jednom rijalitija besramno javno ponižavanje jednog od partnera. Da je bio obrnut slučaj, ona njega, možda bi se završilo i tragično. Može li se to takvo javno poniženje završiti bez posledica. Ali što je još gore, dobar deo javnosti to podržava. Uništiti jedan život i to pravdati bez jasnog znaka pokajanja pred Bogom i narodom. Neko može, ljudi, da se iskonttoliše neko ne može. Do se u narodu zove, pao mu mrak na oči. Zapamtio, sve sami možemo sprečiti, nijedan zakon nam ne može pomoći,naprotiv.Pameet i poštenje i skrenuo bez sebičnosti.

  • Dusanka

    14. februar 2018 | 00:15

    Da je zakon da svako ko ubije zenu ili obrnuto ,bude osudjen do kraja zivota ,pitanje je koliko bi bilo ubistava !?I kada bi u zatvoru fizicki radili a ne lezali citav dan ,mnogo toga ne bi bilo .Zasto se hrane i izlezavaju u zatvoru ?!Kakva je to kazna ako on lezi i odmara a ubio je recimo Tijanu ili neku drugu devojku ,dete ,zenu !Mora u svakom danu da bude radom mucen ,za oduzet jedan mlad zivot .Ne treba imati milosti za takve ljude .Zasto gradjani ne traze i zahtevaju da zatvorenici rade u zatvorima .Trazi te ,zahtevajte i organizujte ,vi koji ste od tih monstruma, izgubili vase najmilije .Srbija pripada narodu a ne vlasti -TRAZITE

  • kul

    13. februar 2018 | 22:00

    Moj suprug toliko je dobar covek da ja njega bukvalno izbijem kad se iznerviram a da on na to nekaze nista cak sam ga prevarilla 5 puta ma bukvallno za nos ga vucem radim sta hocu to je zivot a ne ove zene sto trpe nasilje.A da me neko maltretira tuce to nikako nni slucajno necu dozvoliti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA