Danima se u Beogradu vijore dve različite vrste srpske trobojke, evo o čemu se radi

Ovo bi svaki Srbin trebalo da zna

  • 6

Malo građana Srbije zna da postoje dve zastave Srbije - državna i narodna, i da one nisu iste, već ih odlikuje jedna razlika. Ovih dana su se na ulicama Beograda povodom Dana državnosti vijorile obe, a niko nije bio sigurno zašto je to tako i šta to znači.

Na Ušću će se vijoriti zastava Srbije od čak 30 metara, na jarbolu od 120 metara

Državna zastava je zvanična zastava određene države, koja je kao takva propisana ustavom, obično u prvim članovima. Mogu postojati dve varijante zastava predviđenih ustavom - državna (koju koriste zvanični organi) i narodna (dozvoljeno korišćenje od nedržavnih organa).

Državne zastave se od narodnih obično razlikuju time što na sebi imaju državni grb. Kako su državne zastave najočigledniji simboli određene države, isticanje zastava, kako domaćih tako i stranih strogo se reguliše ustavom i/ili zakonima.

Foto: Milena Đorđević

Sve države sveta danas imaju državnu zastavu. Narodna zastava je trobojka horizontalno poređanih polja istih visina crvene, plave i bele boje.

Državna zastava je trobojka horizontalno poređanih polja istih visina crvene, plave i bele boje, a preko svega, centra pomerenog ka jarbolu za jednu sedminu ukupne dužine zastave Mali grb Srbije.

Trenutni izgled zastave je zvanično usvojen 11. novembra 2010.

Foto: Profimedia/Alamy

Državna zastava

Državna zastava stalno se ističe na glavnom ulazu u zgrade državnih organa, izuzev Narodne skupštine, i u njihovim službenim prostorijama. Narodna skupština ističe državnu zastavu u vreme zasedanja i na državni praznik a organi pokrajinske autonomije, lokalne samouprave i javnih službi na državni praznik.

Takođe se može isticati na proslavama i drugim svečanim manifestacijama kojima se zvanično obeležavaju događaji značajni za Srbiju, na međunarodnim susretima, takmičenjima i drugim skupovima na kojima Srbija učestvuje, i u drugim slučajevima. U dane žalosti državni organi, organi pokrajinske autonomije i lokalne samouprave i javne službe ističe se na pola koplja. Zastava mora biti istaknuta na biračkim mestima na dan izbora za državne organe. I u prostoriji predviđenoj za sklapanje braka (matičar preko grudi mora nositi i lentu u bojama zastave).

Foto: Wikipedia

Narodna zastava

Narodna zastava Srbije stalno se vijori na glavnom ulazu u zgradu Narodne skupštine, organa pokrajinske autonomije i lokalne samouprave, i javnih službi. Narodna zastava mora se istaći na biračkim mestima na dan izbora za organe pokrajinske autonomije i lokalne samouprave.

Takođe se može isticati i prilikom proslava, svečanosti i drugih kulturnih, sportskih i sličnih manifestacija, i u drugim slučajevima.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iskreno

    15. februar 2018 | 19:41

    da zaboravimo to sto i dalje koristite nekad "starog" orla a nekad novog "ispravljenog" nego ko je vama dao za pravo da pomerate grb ka levo. e ja namerno imam zastavu sa grbom u sredini. caoooo

  • Vuuuk

    15. februar 2018 | 21:40

    Novi orao na zastavi ima kljun Boze oprosti ko papagaji! Vratite grb na sredinu zastave i starog orla!

  • Ms

    15. februar 2018 | 19:32

    Molim da proverite, mislim da je na trećoj zastavi stari grb. Razlikuje se po kruni i perju na orlu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA