Na hiljade migranata je u Srbiji, ostaju duže nego ikad: Hrvati ih pretuku i ponize, oduzimaju im mobilne telefone i obuću!

Poslednji slučaj jes proterivanje sa Hrvatske granice osmočlane izbegličke porodice sa šestoro dece

  • 9

U prihvatnim centrima i centrima za azil u Srbiji smešteno je oko 4.000 migranata, a u Srbiji se u proseku zadržavaju devet meseci, što je duže nego ranije, kažu u Komesarijatu za izbeglice i migracije.

Kamiondžija je sam tražio cariniku da mu skenira prikolicu, i nije bio jedini tog dana! Istu rečenicu izgovorili su svi (FOTO)

Navode da Hrvatska i Mađarska često sa svojih granica vraćaju izbeglice u Srbiju. Na taj problem ukazuju i pojedine nevladine organizacije iz obe zemlje. Poslednji, javnosti poznat, slučaj jeste proterivanje sa Hrvatske granice osmočlane izbegličke porodice sa šestoro dece.

O svom bezuspešnom pokušaju prelaska iz Srbije u Hrvatsku, izbeglička porodica obavestila je hrvatsku organizaciju "Are you syrious". Prema navodima te organizacije porodica sa šestoro dece, od kojih najmlađe ima godinu dana, zatražila im je pomoć preko Fejsbuka usred noći.

Foto: Tanjug/AP

- Mi smo ih uputili na UNHCR u Hrvatskoj. Nisu dobili nikakvu pomoć i proveli su celu noć vani na hladnoći. Porodica tvrdi da su pokušali da zatraže međunarodnu zaštitu Hrvatskoj, ali da im to nije bilo omogućeno od strane Hrvatske policije, nego da su proterani, te da je jedan od policajaca udario majku - navodi Tajana Tadić iz Organizacije "Are you syrious".

Prošle godine zabeleženo je oko 760 slučajeva u kojima je policija iz Hrvatske vraćala izbeglice u Srbiju, podatak je Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

- Nekada ih tom prilikom i pretuku, oduzmu im mobilne telefone, ili ih na neki način ponize tako što im viču uvredljive stvari, uzmu im samo jednu patiku - navodi Jana Stojanović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Da ima onih koji su iz Hrvatske vraćeni sa povredama, potvrđuju i u Komesarijatu za izbeglice.

- Ne samo da nam vraćaju migrante koji su bili registrovani u Srbiji, nego se dešava da nam vrate migrante koji nikada nisu registrovani niti su boravili u Srbiji, dešava se da ti migranti u zemlje EU uđu preko nekih drugih zemalja, preko Bugarske, Rumunije, i budu vraćeni kao da su bili u Srbiji, to rade Hrvatska i Mađarska - navodi Svetlana Palić iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Šta kada se migranti vrate u Srbiju

Nije jasno šta se dalje događa sa izbeglicama koje nam susedi vrate ili prebace na našu teriroriju. Dok u Komesarijatu uveravaju da su vrata prihvatnih centara otvorena za sve, u Centru za pomoć tražiocima azila tvrde da se često smeštaju porodice.

- Maltene nemaju nikakve šanse da ponovo uđu u azilni sistem, tako da oni onda tumaraju, u nekim napuštenim objektima borave, u šumama - navodi Jana Stojanović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Svetlana Palić iz Komesarijata za izbeglice i migracije navodi da Komesarijat za izbeglice i migracije ima jedan human pristup prema migrantima.

- Bez obzira na to da li su nekada bili u našim centrima ili nisu, da li imaju tu neku potvrdu ili ne, Komesarijat za izbeglice i migracije ima jedan human pristup prema migrantima - ističe Palićeva.

Foto: AP/Tanjug, Pixabay

Da su ispoštovani sporazum između Hrvatske i Srbije o readmisiji i protokol ministarstava unutrašnjih poslova o predaji i prihvatu lica čiji je boravak nelegalan, izbegla bi se tragedija u kojoj je u novembru prošle godine šestogodišnja avganistanka poginula u železničkog nesreći neposredno pošto su hrvatski policajci na silu pokušali da vrate njenu porodicu u Srbiju.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan

    16. februar 2018 | 18:05

    Nisu to nikakve izbeglice to su manipulatori koji bi da zive na tuđi račun

  • Nena

    16. februar 2018 | 16:58

    Ima mnogo i nasih na ulici o njima bolje brinuti

  • Обреновић

    16. februar 2018 | 17:41

    Какво враћање , кад изађу из Србије ћаооооо и нема им повратка

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA