≫ 

Stefan (16) održao lekciju svojoj generaciji pismenim sastavom: Zaglupljeni smo modernom tehnologijom i ne znamo da živimo! (FOTO)

- Moja generacja je "zaglupljena" tehnologijima, više se niko ne druži, ljude se cene po tome kakav telefon nose u džepu, smatraju da nisu vredni ako nemaju skupe stvari, a mnogi roditelji od svog poštenog rada deci ne mogu da pruže sve - ispričao je Stefan

  • 76

Pismeni sastav na temu "Problemi moje generacije" koji je izazvao buru pozitivnih komentara na društvenim mrežama, napisao je šesnaestogodišnji Stefan Jurković iz Novog Sada.

Učenik drugog razreda održao je lekciju svim gradonačelnicima: Njegov sastav uzdrmao je Srbiju!

Ovaj svestrani srednjoškolac predočio je probleme sa kojima se susreće njegova generacija, a to je opsesija modernim tehnologijama, nedostatak druženja, iskrivljene moralne vrednosti.

- Moja generacja je "zaglupljena" tehnologijima, više se niko ne druži, ljude se cene po tome kakav telefon nose u džepu, smatraju da nisu vredni ako nemaju skupe stvari, a mnogi roditelji od svog poštenog rada deci ne mogu da pruže sve - ispričao je Stefan za Telegraf.rs.

Stefanov sastav redakcija Telegrafa.rs prenosi u celosti:

"U ovom 21. veku, neću vas slagati, moja generacija, pa čak i ja koji sam deo nje, izraziću se ružno, zaglupljeni su modernom tehnologijom, telefonima, kompjuterima, video igricama, pa čak i televizijom. Volim da slušam priče starijih kako je njima bilo u ono vreme kada ti je bila potrebna samo jedna poljana, jedna lep i sunčan dan, jedna lopta i četiri kamena.

Našim roditeljima, babama, dedama, pradedovima, ujacima, strinama, stričevima za sreću je bilo potrebno malo, za razliku od nas danas. Danas ako roditelji ne mogu da ti pruže moderan telefon, skupe patike, skup kompjuter ili neku bezvrednu stvar, odmah oni kod neke dece ispadaju mnogo loši roditelji, a ne razmišljaju o tome zašto roditelji to ne mogu da im pruže.

Foto: Privatna arhiva

Ne mogu da im pruže zato što se poštenim radom sve manje može steći, a ja se iskreno nadam da će se to jednog dana promenuti. No, otišao sam predaleko, istinski problem naše generacije je taj što odrastamo u vremenu gde nas moderna tehnologija zaglupljuje. Cela moja generacija poseduje mobilne telefone.

Kada bi nekima od njih bili oduzeti telefoni na nedelju dana, ja sam siguran u to da bi izbila opšta katastrofa, mnogi ne bi znali šta bi radili sa sobom. E, to i jeste problem moje generacije, mi ne znamo da živimo!

Naš život se svodi na to da ustanemo ujutru umorni za školu zbog prekomernog korišćenja telefona, odemo u školu, tamo bukvalno prozujimo sedam časova, vratimo se kući, jedemo, ponovo legnemo i koristimo mobilni telefon do ponoći, i tako u krug svaki dan.

Vikend, veselje, dan kada svi izlaze, skupi se nas pet, šest, odemo negde sednemo naručimo piće i čačkamo telefone, nema komunikacije među ljudima, danas je bitnije ko je kakvu sliku stavio na Fejsbuk ili Instagram nego bilo šta drugo. Tako je kako je, jednostavno ne znamo da živimo, a to i jeste problem moje generacije!

Foto: Privatna arhiva

Moje je mišljenje da bi se problem moje generacije jednostavno mogao rešiti odlaskom na bilo koju vrstu sporta gde bi za dva tri sata treninga očistili svoje glave i misli od prevelikih beznačajnih informacija koje nam sve više ometaju pravilno odrastanje!"

Stefan Jurković, kako nam je rekao, vrlo dobro razume istinske vrednosti. Tableti, računari, pa ni video-igrice nisu polje njegovog interesovanja. Stefan je navikao da nakon školskih obaveza pomaže ocu u radionici. Do sada je napravio nekoliko stotina dobrotvornih hranilaca za bebe, a namerava i da nastavi zanat svoga oca.

Foto: Privatna arhiva

Ovaj učenik srednje tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn" vremena nalazi da se bavi i sportom. I na kraju, Stefan je sin velikog dobrotvora stolara Mileta, ali kako nam je napomenuo, nije bitno čiji si sin, ni ko ti je otac, bitno je da jednoga dana budeš kompletan čovek.

- Ja sam zahvalan mojim roditeljima na ovakvom vaspitanju i trudiću se da budu ponosni na mene - rekao je na kraju razgovora mladi Stefan koji je ovim sastavom društvu očitao dobru lekciju.

VIDEO: Da li su društvene mreže dobre za decu?

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Razocarana

    22. februar 2018 | 15:34

    Svaka cast na zdravom razmisljanju.Ovaj sastav treba da se pusti u svim skolama pogotovo u Deogradu gde je svest otisla pogresnim putem i jos mnogo takvih edukativnih emisija da se deci bar malo dopre do mozga koim putem vodi sve ovo sto se desava i okruzuje.Obavezno i pothitno!!

  • Goca

    22. februar 2018 | 15:31

    Bravo sine!

  • Gagi

    22. februar 2018 | 15:29

    Svaka ti chast momak, jesi im odrzao lekciju i tvojoj i malo starijoj i malo mladjoj generaciji, ali sinko dzaba sve to nisu deca, tinejdzeri krivi, njih sopstveni roditelji chine da su takvi, od prvog raz.os.skole im otbaraju fb,twitet, instagram naloge kupuju mob.kao da mogu da ih pozovu /Pa kupi mu tel.od 500 din.a ne android eifon isl..da bi mogao sve da koristi/ ustaju sa tel.i lezu sa tel.sve si u pravu, ali roditelji sami chine decu debilima koji ne znaju gde se koja reka u Srbiji uliva u srednjoj skoli itd.itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA