Zašto je surogat majčinstvo u Srbiji zabranjeno? Ministarstvo zdravlja daje 4 razloga i nudi parovima jedino alternativno rešenje

Sve o konačnom stavu da surogat materinstvo i dalje bude zabranjeno u Republici Srbiji iz više razloga

  • 51

Veliki broj žena u Srbiji ne može da se ostvari u ulozi majke, neke od njih jer ne mogu ni na koji način da zatrudne, druge jer ne mogu da održe trudnoću. Ne postoji reč koja može da opiše tugu koju one osećaju zbog saznanja da u naručju nikad neće držati svoje čedo. Ali, takođe postoje žene koje žele da promene ovakve sudbine... One koje žele da budu surogat majke, ali to ne mogu jer im država ne dozvoljava.

Bojana je tri puta imala spontani pobačaj, a onda nije uspela ni vantelesna oplodnja. Lekari su bili šokirani kada su shvatili gde je problem! (VIDEO)

- Ne mogu da zatrudnim godinama unazad, veoma sam nesrećna zbog toga jer sam od malih nogu, još dok sam se igrala sa kupljenom bebom, maštala da ću u svom stomaku osetiti šutiranje nožica koje bi bile najslađe na svetu, da mogu da ih rodim - započela je priču za Telegraf.rs Marina Jović (34) iz Beograda.

PRIJATELJSTVO NEMA GRANICE, ALI DRŽAVA IH POSTAVLJA

- Kroz moju bol svaki dan, sa mnom, prolazila je i moja prijateljica koju bukvalno poznajem od kad smo imale nekoliko meseci. Svaki dan je gledala moje suze, koje su joj dodatno teško pale jer je ceo život slušala koliko želim bebu, i smejala se kad smo imale oko 15 godina, kako se ozarim kad vidim male patike. Zato me je pitala da ona rodi moje, i mog muža, dete. Ostala sam u šoku zbog njene vrline. A nakon toga u šoku što nam to država brani - kaže Marina.

Ova priča je samo jedna od mnogih...Bolnih... Ali ona nas je naterala da se zapitamo zašto u Srbiji nije dozvoljeno ostvariti se kao roditelj preko surogat majki.

Printskrin: Youtube7 kanal5 tv

- Široka radna grupa sačinjena od stručnjaka iz više oblasti koje se tiču ovog osetljivog pitanja zauzela je konačan stav da surogat materinstvo i dalje bude zabranjeno u Republici Srbiji iz više razloga - započeli su iz Ministarstva zdravlja za naš portal.

NAVEDENI RAZLOZI PROTIV HUMANOG ČINA

- Surogat majčinstvo nije dozvoljeno pre svega zbog velike mogućnosti zloupotrebe ovog "pravnog odnosa", a na osnovu podataka o lošim pokazateljima ishoda uvođenja ove usluge u mnogim zemljama Evrope i sveta. Takođe, uzeta je u obzir i skorašnja rezolucija Evropskog parlamenta kojom se osuđuje praksa surogat materinstva u svim njenim oblicima, kao i dokazana praksa izigravanja zakonskih okvira za istu, u zemljama u kojima je dozvoljeno surogat materinstvo - objašnjavaju iz Ministarstva.

Nakon ovog razloga opet mi se nametnulo pitanje - "zašto tuđe loše iskustvo mora da bude naše?" (1). Ne možemo da znamo kako bi surogat majčinstvo izgledalo u Srbiji dok ga ne uvedemo.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Ali ovo nije jedini razlog...

- Analiza rezultata višegodišnje prakse surogat majčinstva upućuje na zaključak da se radi o komercijalizaciji ove usluge. Sistem koji je trebalo da bude zasnovan na čistom nesebičnom odnosu između surogat majke i para koji ne može drugačije ostvariti roditeljstvo, dakle, na odnosu koji pre svega nije zasnovan na sticanju materijalne koristi, u praksi jednostavno nije takav - još jedno obrazloženje (2) Ministarstva zdravlja.

Verujem da ovaj problem može da se reši zakonom pa, po meni, nije ni trebao da se navede kao argument protiv surogat majčinstva, jer ako zakon zabrani da se ovim putem ostvari materijalna dobit, onda razlog ne postoji.

- Pokazalo se da su surogat majke po pravilu iz siromašnih porodica. Velikog odjeka je imala objavljena analiza o rezultatu čestog odlaska nemačkih parova u Ukrajinu, po uslugu "surogat majčinstva" koja je ukazala da je veliki broj dece rođene sa genetskim i fizičkim manama bilo ostavljeno od obe strane "pravno-ugovornog odnosa", a kako ih niko posle porođaja nije hteo, ostavljana su na brigu državi - ističu iz Ministarstva još jedan razlog (3).

I biološki očevi i majke ostavljaju svoju decu pa nije zabranjeno biti roditelj!

- Posebno emotivna, složena i praksom potvrđena situacija je nemogućnost i odbijanje majke koja je dete nosila da se od njega odvoji - izjavili su iz Ministarstva za Telegraf.rs, što je četvrta stavka u ovom odgovoru.

Ovaj razlog jeste razumljiv, ljudski... Bez obzira na to što dete koje je surogat majka nosila u stomaku nije njeno, ipak je osećala njegovo pomeranje, rast, štucanje... Prihvatila ga je kao svoje...

POSTOJI DRUGI NAČIN DA SE LJUDI OSTVARE KAO RODITELJI

- Parovi koji ne mogu postati roditelji iz medicinskih razloga, tj. iz razloga nemogućnosti iznošenja trudnoće iz bilo kog razloga, uvek imaju mogućnost usvojenja deteta. Roditeljstvo je pre svega poduhvat podizanja čoveka, a ne samo puko produženje vlastite genetske linije - napominju iz Ministarstva zdravlja.

Foto: newsup.org

Veliki broj bračnih parova nikad ne dobije priliku da usvoji dete, pa ni na ovaj način ne mogu da gledaju kako jedno malo biće izrasta u čoveka.

- Dodatno, presađivanje materice je složena, ali izvodiva metoda, koja će uskoro postati ustanovljena klinička praksa, u nekim slučajevima je ovo odgovarajuća metoda izbora - dodaju iz Ministarstva.

NADA POSTOJI

- I stručna i najšira javnost uvek imaju pravo na iznošenje mišljenja, davanje predloga i nastojanje da se zakonski propisi promene u željenom pravcu. Nema razloga da, kada se za promenu zakona po ovom pitanju steknu svi potrebni uslovi, do promene istog ne dođe - završili su razgovor za Telegraf.rs iz Ministarstva zdravlja.

SUROGAT MAJKE I DRUGE ZEMLJE

Foto: Pixabay

Surogat materinstvo dozvoljeno je u SAD, Kanadi, Engleskoj, Poljskoj, Rusiji, Češkoj, Indiji, Ukrajni, Makedoniji, Grčkoj, Francuskoj, Rumuniji, Holandiji...

U Makedoniji je 2017. godine rođena prva beba koja je na svet došla zahvaljujući surogat majci, i to nakon tri godine od kad je zakon usvojen. Surogat majka bila je četrdesetčetvorogodišnja žena, a beba naravno nosi gene bioloških roditelja.

Surogat majčinstvo u velikom broju slučajeva bude jedina opcija, ali nažalost u Srbiji to nije moguće, bar za sad...

Svoje mišljenje na temu ovog humanog čina ostavite u komentarima.

VIDEO: Kako do BESPLATNOG pregleda kod privatnog lekara?

Daljinac

(Ivana Vlajković - i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    23. februar 2018 | 12:16

    Uvesti sto prije i ja bih se tako ostvario kao roditelj...i ronaldo je tako postao otac ne budimo primitivni

  • Митар из Дубича

    23. februar 2018 | 12:59

    Ako hoces da postanes roditelj a gospod ne daje dece, veliki je blagoslov usvojiti neko dete puni su domovi ostavljene dece.

  • Igor

    23. februar 2018 | 12:26

    Sto pre treba uscojiti zakon o sunograt majčinstvu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA