≫ 

NATO dolazi u Srbiju: U oktobru vežba o vanrednim situacijama

U toku je priprema organizacije vežbe, a koliko će država u njoj učestvovati znaće se kada budu odrzane planske konferencije

  • 58

Vežba pod okriljem NATO-a, odnosno Evroatlantskog koordinacionog centra za vanredne situacije, specijalizovanog dela Alijanse za reagovanje u slučaju prirodnih katastrofa i tehnoloških incidenata, održaće se u oktobru u Srbiji.

Vežba pod nazivom "Srbija 2018", poput sličnih izvedenih u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, održaće se na području Mladenovca i Aranđelovca od 8. do 11. oktobra, a suorganizator vežbe je Sektor za vanredne situacije MUP-a, piše "Politika".

Dani kad su zajedno leteli srpski i ruski vojnici: Moćne fotke sa vežbe BARS 2017. koja je trajala više od 90 sati (VIDEO)

U toku je priprema organizacije vežbe, a koliko će država u njoj učestvovati znaće se kada budu odrzane planske konferencije.

Predstojeća međunarodna vezba upravljanja posledicama vanrednih situacija "Srbija 2018" je civilna vezba koja pruza šansu za uvežbavanje međunarodne saradnje i jačanje sposobnosti timova iz različitih država da zajedno provežbaju širok dijapazon operacija uklanjanja posledica vanrednih situacija, ističu u MUP-u.

Foto: Guliver/Matej Divizna/Getty Images

Svoje umeće pred kolegama iz više država pokazaće pripadnici timova za spasavanje iz ruševina, detekciju i dekontaminaciju radiološko-hemijsko-bioloških materija, spasavanje na vodi, kao i medicinske ekipe.

Osim predstavnika Sektora za vanredne situacije očekuje se i prisustvo predstavnika međunarodnih institucija i organizacija kao i predstavnika drugih ministarstava i organizacija Srbije.

Vojska Srbije za sada nije pozvana da učestvuje na vezbi, ali da imajući u vidu da će biti uvežbavani i zadaci iz okvira treće misije VS - pomoć civilnom stanovništvu, moguće je naknadno uključivanje vojske.

Foto: Profimedia/AFP

Tokom ove godine Vojska Srbije u svojstvu posmatrača učestvovaće na dve vežbe koje se održavaju u organizaciji NATO-a, a vojnici iz Srbije biće angažovani na još deset vežbi koje organizuju, ili na kojima učestvuju, zemlje članice ovog bezbednosnog saveza, ali ne i sama Alijansa.

- Želim da nastavimo jačanje partnerstva NATO i Srbije. NATO može da pruži stručnost i savete u svim oblastima koje Srbija odabere. Kasnije ove godine Srbija će prvi put biti domaćin važnoj evroatlanskoj vežbi za civilna vanredna stanja - rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u nedavnom intevjuu za "Politiku".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cetnik

    23. februar 2018 | 09:21

    Bravo! Saradnja sa NATO alijansom mora da postoji ako Srbija ulazi u EU. Dace Bog, pa cemo i mi kao nasa braca Crnogorci uci u NATO.

  • Covek

    23. februar 2018 | 15:48

    Да видимо,ко воли Србију нека гласа позитивно,ма којој странци припадао. Ваљда прво волимо своју земљу,ма каква била?

  • Nikolas

    23. februar 2018 | 08:57

    OKUPATOR KOSOVA I METOHIJE ZELI DA OKUPIRA CELU SRBIJU???!!!GOTOVO JE MI SMO NATO KOLONIJA !! NATO PRIJATELJI SAD MOGU SLOBODNO DA NAS TRUJU I VODE BIOLOSKI RAT!!!! SRBIJA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA