Čudo na Svetoj gori: Ovako Bogorodica upozorava žene koje žele da prekrše pravilo i posete ovo sveto mesto

Samo je jedna žena kročila na ovo sveto mesto

  • 7

Još odavno je poznato da na Svetoj gori postoje strogi zakoni po kojima je ženama zabranjeno da kroče na to područje.

Sveta gora je zabranjena ženama, uz dva izuzetka: Ovo su jedina ženska bića kojima je to dozvoljeno!

Ipak, kroz istoriju se događalo da su mnoge žene moćnika želele da prekrše ovo monaško pravilo, a carici Jeleni, ženi Dušana Silnog to ječak pošlo za rukom, pa je do danas ostala jedina žena koja je kročila na ovo sveto tlo.

U legendama je ostalo zabeleženo da je sama Presveta Bogorodica zapretila nekim ženama koje su htele da uđu na Svetu goru.

Takav je bio slučaj u manastiru Vatopedu. Tamo postoji jedna čudotvorna freska koja se zove Antifonitrija – Ona koja odgovara.

Foto: hilandar.info

Kada je vizantijska princeza, poželevši da vidi crkvu koju je njen otac car kao ktitor podigao, došla da poseti Vatoped, ona je ulazeći u taj novopodignuti hram čula glas same Presvete Bogorodice, koji je dolazio od njene freske:

- Nemoj da ulaziš dalje, ovde postoji druga carica!

Već u to vreme uglavnom nije bilo dozvoljeno ženama da dolaze na Svetu goru, ali mogle su carice da je posećuju u nekim posebnim situacijama. Kada se desilo to čudo, onda su oci Svetogorci tadašnji shvatili da sama Presveta Bogorodica želi da se ovaj princip u potpunosti ispunjava i od tog vremena to pravilo važi.

Foto: carsa.rs

Jedan drugi slučaj, kada je naša Mara Branković tadašnja sultanija, došla u manastir Svetog Pavla, koji je tada bio naseljen srpskim monasima, i kada im je donela veliki blagoslov – darove kojima su mudraci sa Istoka darovali Bogomladenca Hrista, koji se još uvek čuvaju u manastiru Svetog Pavla. Ona je izašla iz broda i krenula, ali i njoj se javila Presveta Bogorodica samo nekoliko desetina metara od mora i zabranila joj da ide dalje. Mara je tu predala darove i odmah se vratila na brod.

Na tom mestu javljanja Presvete Bogorodice sada postoji jedan proskinitar sa ikonom Majke Božije koji je podsetnik na ovo čudo.

Daljinac

(Telegraf.rs / Opanak.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA