≫ 

Bivši osuđenici iz Kragujevca u očaju razmišljali da stave fantomku na glavu. Ali, onda su pokrenuli svoj biznis (FOTO)

Dušan Mirić, bivši osuđenik i predsednik udruženja, objašnjava da nakon služenja zatvorske kazne oni gotovo da nemaju nikakvu šansu da se zaposle

  • 30

Grupa bivših osuđenika iz Kragujevca uskoro će zajedno otvoriti pekaru, kako bi sebi obezbedili radno mesto, iskoračili iz kriminala i tako prekinuli začarani krug povratka u zatvor.

49 amnestiranih zatvorenika uskoro na slobodi: Srbija nema mesta u zatvorima

Oni su najpre osnovali udruženje "Posle kiše" i brzo okupili 700 članova, a koliko su ozbiljni svedoči činjenica da im pomažu pravnici, studenti, psihijatri, ombudsman i opština koja im je dala prostorije. Svrha udruženja je savetodavna pomoć onima koji izađu iz zatvora, ali i konkretna pomoć- posao i redovna plata.

Foto: Telegraf

Dušan Mirić, bivši osuđenik, predsednik udruženja, objašnjava da nakon služenja zatvorske kazne oni gotovo da nemaju nikakvu šansu da se zaposle.

Na svakom koraku - rampa

Foto: Telegraf

- Razumem da nas neće zaposliti u banci ili trgovini, ali zašto je potrebna potvrda da nismo osuđivani da bi pravili nameštaj ili hleb. Ja ne mogu da zaradim za alimentaciju detetu, da ga kao otac izdržavam. Niko neće da me zaposli, a sud mi preti zatvorom ako ne plaćam. Poznajem čoveka koji je otac troje dece, bio u zatvoru pre 15 godina zbog mladalačke tuče, a i sada teško nalazi poslove. U očaju mi nedavno reče - Dule, ja ću da "stavim kapu". Mislio je na fantomku. Udruženje mu je pomoglo uz pomoć Centra za socijalni rad, dobio je malu pomoć, ali dovoljnu da njega zadržimo van kriminala, a društvo zaštitimo. Moj poznanik je uz novčanu pomoć porodice hteo da počne taksiranje, ali rečeno mu je da može da bude vlasnik taksi službe, ne i da vozi pošto je robijao više od dve godine. Na svakom koraku nas čeka rampa - objašnjava Mirić razloge udruživanja bivših osuđenika.

Foto: Telegraf

Jedan od njih je i Stefan Davidović (34). U startu kaže: "Sam sam kriv za sve".

- Ali, kriv sam za prošlost, nisam za budućnost. Mi tražimo samo šansu, ali kako da vas ubedimo da smo se promenili ako nam ne date šansu za to - mesec, dva, tri. Tražimo šansu da probamo pošteno - pojašnjava Stefan.

Foto: Telegraf

Praviće vanilice

Tu šansu udruženju je dala majka bišeg osuđenika, vlasnica pekare u centru grada. Videvši da je u pitanju ozbiljna ideja koja ima podršku instutucija, ova žena je pekaru u kojoj više ne radi ustupila udruženju na korišćenje, da bi njen sin i ostali koji žele da krenu pošteno imali šansu. Svetlana Živković, vlasnica pekare, kaže da je ugovor potpisan, a da će ona svoje višedecenijsko znanje preneti svima koji žele da uče.

Foto: Telegraf

- Dušan predsednik udruženja je pekar, on i ja ćemo obučavati zainteresovane. Imaju prostor, mašine, samo da rade. Proizvodiće trajna peciva, vanilice, kokos kiflice, kolače sa kikirikijem. Vrlo su ozbiljno nastupili, već su našli u kojim će radnjama prodavati. Ja sam majka osuđenika, znam koliko im je teško i zbog toga sam radije pristala njima da dam lokal i opremu nego da to izdam. Verujem u njih - kaže Svetlana.

Dušan Mirić kaže da će kroz par nedelja moći da startuju i na tržište izbace prve kolače. Ono što ih koči je početni kapital za brašno, šećer, džem, krem.

Foto: Telegraf

- U startu nam treba oko 3.000 evra i sada praktično vučemo za rukav privrednike i neke organizacije da nam pomognu, samo da počnemo. Već smo dobili tonu brašna, pomoć od Vlade Trifunovića i organizacije "Humano srce Šapca", koja se sama ponudila da pomogne. Obratili smo se mnogima, svakoga dana nekoga zovemo, nama od toga budućnost zavisi. Ova će pekara hraniti četiri porodice - objašnjava Mirić.

Foto: Telegraf

Kaže da kod pekare ne staju, da već pregovaraju o podizanju plastenika, za šta imaju i donatore i kupca povrća. Plastenik bi im doneo još dva radna mesta. Bivši osuđenik koji radi u Minhenu već 17 godina doniraće udruženju kombi kojim će raditi selidbe i zaposliti još nekoga.

Foto: Telegraf

Od 10, njih šest ponovi delo

- Udruženje su osnovali mahom povratnici u izvršenju krivičnih dela kojima je dosta zatvora. Cilj nam je da oni koji ne znaju kome se obratiti posle robijanja mogu da se obrate nama kojima veruju, a mi ćemo instutucijama. Nakon zatvora neki se propiju, psihički popuste ili počnu da maltretiraju porodicu, cilj nam je da ih uputimo psihijatru ili Centru za socijalni rad pre nego što nanesu štetu nekome i opet završe u zatvoru. Da beskućnicima damo krevet na nekoliko nedelja pre nego što "stave kapu". Sa jedne strane pomažemo bivšim osuđenicima, a sa druge državi u kojoj od 10 osuđenika njih šest ponovi delo po izlasku iz zatvora- pojašnjava Dušan Mirić.

Foto: Telegraf

VIDEO:  Povećavaju se kapaciteti zatvora u Srbiji

Daljinac

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    29. mart 2018 | 08:47

    Treba im pomoci da se bave nekim postenim poslom. Moja svekrva, dok je bila trudna sa trecim detetom, ubila je muza nasilnika. Osudjena je na 5 godina. Nakon toga nije mogla da nadje posao, radila je za dnevnicu, koja je naravno bila mizerna i nije mogla da izdrzava troje dece. Deca su bila u hraniteljskoj porodici u mesto sa svojom majkom.

  • Cile

    29. mart 2018 | 09:02

    Momci napred veruj te u sebe.Ja kad sam pocela da se bavimsvojim poslom mala zanatska radnja u pocetku je bilo tesko i mnogo rada nigde para.Jedan covek sa kojim sam saradjivala stalno mi ke pricao rad rad i samo rad negde ces stici.Bio je u pravu .Danas i.am radnju koja mi donosi novac ta lep lep zivot.

  • Janko

    29. mart 2018 | 08:45

    Idejs je jako dobra I mislim da bi privrednici mogli da pomognu ovim ljudima. Jer zatvori i postoje da bi se zatvorenici socijalizovali i prevaspitali. Ako se njima pomogne Koji zele da rade posteno onda je i drustvo na koristi. Koliko Vidim ne treba I'm neka veca suma novca tako da bi eto i ovi nasi tajkuni mogli da daju nesto od pomoci. Ako pocnu opet da stavljaju kape na glave nama gradjanima ce to biti lose zato pomozite tim ljudima kada zele da krenu u normalan i posten zivot mada je potrban i nadzor nad onim sto rade bar za prvo vreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA