Zatvori u Srbiji previše mali, kapaciteti se uskoro povećavaju (VIDEO)

Do 2020. godine, nekoliko zatvora bi trebalo da dobije u potpunosti nove blokove

  • 25

U Srbiji je do kraja 2017. godine slobode lišeno oko 10.800 osoba - osuđenih, pritvorenih, prekršajno kažnjenih, onih kojima je izrečena vaspitna mera, kao i onih kojima je izrečena mera čuvanja i obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja alkoholičara i narkomana.

Robijaši polažu ispite iza rešetaka: Ni u jednoj diplomi se ne navodi da je dobijena u nekom od zatvora

Svi oni zatvoreni su u ustanovama otvorenog, zatvorenog (sa posebnim obezbeđenjem) i poluotvorenog tipa, a iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde kažu da su u skladu sa domaćim propisima i međunarodnim standardima u proteklom periodu izvršena brojna investiciona ulaganja, izgrađeni su novi kapaciteti i poboljšani smeštajni uslovi u kazneno popravnim ustanovama.

- Na proleće se završava izgradnja Kazneno-popravnog zavoda u Pančevu, a ove godine počinje izgradnja KPZ u Kragujevcu. Zidaju se novi paviljoni u Zabeli, Sremskoj Mitrovici, u Okružnom zatvoru u Leskovcu i od maja 2017. godine krenulo se sa gradnjom potpuno novog objekta u KPZ za žene u Požarevcu - rekli su iz Ministarstva pravde i naglasili da bi do 2020. godine trebalo da se izgarde novi zatvorski blokovi i da se poboljša stanje u već postojećim.

Foto: Promo

Savet Evrope je u svom poslednjem izveštaju pohvalio Srbiju zbog koraka koje preduzima na povećanju smeštajnih kapaciteta i poboljšanju uslova u zatvorima, a njihov izveštaj pokazuje da je stanje sa smeštajnim kapacitetima u srpskim zatvorima bolje nego u pojedinim zemljama članicama EU ili zemljama okruženja.

Foto: Promo

Veći problem sa smeštajnim kapacitetima od naše države imaju Španija, Belgija, Francuska, Portugal, a problem prenaseljenosti je izraženiji još u Mađarskoj, Albaniji, Makedoniji.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fića

    22. mart 2018 | 22:15

    U svakoj ćeliji tv i djakuzi i svi idemo u zatvor

  • Nikola

    22. mart 2018 | 21:02

    Naterajte ih da svojim rukama sagrade nov zatvor za ljude poput njih, ako hoce da jedu, mi Srbi imamo puno neobradjene zemlje koja treba da se ore, a ne da se izlezavaju. Pozdrav

  • Fast

    22. mart 2018 | 22:43

    Naravno zasto da ne,ovi novi blokovi ce verovatno imati pogled na na grad ili slicno da nebude ljudima dosadno,grejanje,tv sve u fulu,tri obroka i to kuvar da se potrudi da se slucajno robijas nebi namrstio na hranu,smesno je sta radite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA