≫ 

Beograđanin smestio svoju ćerku za volan i rekao: "Evo, vozi sama"! Stavio je njen život na kocku, pa snimak objavio na Fejsbuku (VIDEO)

Od utorka kazna za ovakvo ponašanje u saobraćaju iznosi od 100.000 do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i 8 meseci zabrane upravljanja

  • 25

Društvenim mrežama širi se video na kojem se vidi kako jedan otac iz Beograda, dete koje nije starije od tri godine vozi u krilu, a ono što je najgore, prepustio mu je volan da ono vozi i to Obrenovačkim motoputem.

NAJVAŽNIJI VODIČ ZA RODITELJE: Kako se postavljaju sedišta za bebe, koja su najbolja, kako vezivati decu, kako nas varaju pri kupovini... (FOTO) (VIDEO)

Dete, kako se može videti na snimku, nije vezano. Dok otac bodri ćerku da vozi, ženski glas se smeje.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za Telegraf.rs da je ovo slučaj za MUP i Centar za socijalni rad jer je ovo izlaganje i deteta opasnosti, ali i drugih učesnika u saobraćaju.

- Prvo, dete ne sme da bude u krilu vozača jer je ta pozicija vrlo opasna. U slučaju nekog blažeg sudara, koji ne bi predstavljao nikakvu opasnost za vezane putnike, to dete bi bilo 99 odsto usmrćeno vazdušnim jastukom. Ispalio bi se vazdušni jastuk i momentalno bi detetu polomio vrat. Sve što se nađe u zoni ispaljivanja vazdušnog jastuka izloženo je opasnosti, a tako malo dete ima jako male šanse za preživljavanje - kaže Okanović.

BEZBEDAN PREVOZ DECE 

On napominje da je ovo igranje sa životom deteta, ali i ostalih učesnika u saobraćaju.

- Znači, moglo je da dođe do gubitka kontrole. Ovo je bilo igranje sa životom, ne samo deteta, već i ostalih učesnika u saobraćaju.  U ovakve slučajeve treba da se umeša Centar za socijalni rad jer ovo je pod broj jedan izlaganje deteta smrtnoj opasnosti, pod broj dva takozvano rđavo vaspitanje a treće, mora da reaguje MUP - objašnjava Okanović i dodaje od utorka kazna za ovakvo ponašanje u saobraćaju iznosi od 100.000 do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i 8 meseci zabrane upravljanja.

Vožnja dece u krilu, naime, najstrožije je zabranjeno, kao i njegova vožnja na prednjem sedištu dok ne napuni 12 godina.

Naime, do treće godine deca moraju sedeti u bezbednosnom sedištu, a u svim situacijama obavezno je vezivanje pojas kao i kod ostalih putnika.

VIDEO: Kako se postavlja auto-sedište za decu do 9 meseci:

Daljinac

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    30. mart 2018 | 12:06

    U Americi se za ovakve egzibicije oduzimaju deca.

  • Vladislav

    30. mart 2018 | 19:54

    Ovo samo rade oni bahati vozaci ! Oni su kupili vozacke dozvole i treba im oduzeti zauvek.

  • Лицемер

    30. mart 2018 | 11:55

    Горици су недавно социјални радници одузели дете јер прозори не дихтују а шта шта закон каже на ово? Ништа! Ово су добри родитељи јер су имућни.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA