≫ 

Neke izmene će vozači obožavati! Sve olakšice u Zakonu o saobraćaju na jednom mestu

Od ponedeljka, 2. aprila na snagu su stupile izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja

  • 27

Od ponedeljka, 2. aprila na snagu su stupile izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja. Uvedena je nova fiksna kazna od 10.000 dinara, koliko sada iznosi i donji prag za kazne koje imaju novčani raspon. Oštriji kurs je zauzet i u borbi protiv pijanaca za volanom, jer je dozvoljena granica alkohola kod vozača amatera sada samo 0,2 promila, a nova značajna ograničenja čekaju i mlade vozače

Od danas važe nova pravila i strože kazne za vozače: Zbog nekih prekršaja ostajete bez dozvole, a udarac na džep je papren

BEZ OBAVEZNOG ZAUSTAVLJANJA

Međutim, ima i nekih povoljnosti za vozače u novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Izmenjena je odredba koja propisuje obavezno zaustavljanje na pešačkom prelazu bez semafora radi bezbednog propuštanja pešaka. Vozač će i dalje imati obavezu da propusti pešaka, koji je već stupio ili stupa na pešački prelaz ili pokazuje nameru da će to učiniti, ali više neće morati zbog toga po svaku cenu da zaustavi vozilo ispred pešačkog prelaza.

Foto: Marko Jovanović

SEZONSKA REGISTRACIJA ZA DVOTOČKAŠE

Svako registrovano vozilo mora da ima registracionu nalepnicu koja važi godinu dana, ali sada se na zahtev vlasnika ili korisnika vozila može izdati i nalepnica sa kraćim rokom važenja, koji ne može biti kraći od jednog meseca. Ovu pogodnost mogu koristiti vlasnici oldtajmera, motornih ili priključnih vozila koja nisu prvenstveno namenjena za učestvovanje u saobraćaju, kao i vlasnici mopeda, lakih tricikala, motocikala, teških tricikala... Ali, svaki put kada registruju vozilo na manje od 10 meseci, moraće da se menjaju i tablice . pa je pitanje kakvu će uštedu doneti ova zakonska olakšica, piše magazin SAT.

BEZ KAZNENIH POENA

Ukinuti su kazneni poeni za vozače kojima je istekla vozačka dozvola, a nisu je na vreme produžili, kao i vozačima tramvaja ili turističkog voza kojima je istekla posebna dozvola.

MANJA KAZNA ZA ZAUSTAVNU TRAKU

Od 20.000 do 40.000 dinara za kretanje zaustavnom trakom, Foto: Telegraf

Velika kazna od 100.000 do 120.000 dinara, uz 14 kaznenih poena i 8 meseci zabrane upravljanja zbog kretanja, preticanja ili obilaženja zaustavnom trakom, smanjena je na novčani iznos od 20.000 do 40.000 dinara i 6 kaznenih poena. U izmenjenom zakonu nije predviđena zabrana upravljanja za ovakve prekršaje.

LEGALIZOVAN SPORAZUM

Ako su ispunjeni uslovi za zaključenje sporazuma o priznanju prekršaja, zaštitna mera zabrane upravljanja vozilom određene kategorije može biti ublažena ili oproštena.

ODGOVORNOST PUTARA

U slučaju saobraćajne nezgode sa najmanje jednim poginulim licem, upravljač javnog puta dužan je da na osnovu nezavisne ocene, u roku od mesec dana, utvrdi uzrok odnosno doprinos javnog puta nastanku odnosno posledicama saobraćajne nezgode i preduzme mere u cilju unapređenja bezbednosti puta.

Nezavisnom ocenom se utvrđuje odgovornost putara, Foto: Tanjug/Tanja Valič

VOŽNJA SA STRANIM TABLICAMA

Lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji mogu upravljati vozilima registrovanim u inostranstvu samo ako imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci, ako voze rentakar automobile ili ukoliko upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo da vozi automobil sa stranim tablicama. Od sada građani Srbije smeju da upravljajuvozilom koje je privremeno registrovano u inostranstvu, ukoliko to vozilo nameravaju da uvezu i registruju u našoj zemlji i to najduže pet dana od dana ulaska u zemlju.

VIDEO: U patroli sa saobraćajnom policijom

Daljinac

(Telegraf.rs / Izvor: revija SAT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krle

    5. april 2018 | 21:06

    Uskoro necemo smeti otvarati prozor u toku voznje, klima ce morati da bude podesena na 18 stepeni, obavezno zakljucavanje vrata u toku voznje da prilikom sudara ne bi smo ispali iz kola i zagadili zivotnu okolinu, bice kaznjavan onaj ko vise od tri puta u toku dva minuta pritisne kocnicu jer stop svetla ce zagrejati planetu...

  • Zebra

    5. april 2018 | 20:46

    Neka mi neko objasni ovo za pesacki?! Sada mozemo da gazimo pesake ili...

  • Dragan Djuketic Lazarevac

    5. april 2018 | 21:38

    Jasno je kao dan da treba da budemo korektni i ispravni u saobracaju, ako treba neko da nam kaze da pijani ne smamo da vozimo, onda mi treba da se zapitamo dali smo normalni.koliko ljudi i mladih i starijih strada zbog alkohola, a pojedinci i dalje teraju po svome. A sto se tice puteva, to je sramota.na putu od Obrenovca prema lazarevcu,u brgulama, upao sam u rupu, iskrivio felnu i napukla soferka,vozio sam izmedju 40-45,da sam isao brze mozda bi i prleteo rupu. I na kraji od koga da trazim odstetu, niodkoga, ZATO STO PO NASEM ZAKONU JA SAM KRIV, a ne PUTARI, Gde su pare od registracija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA