Isključeni su iz društva, rano napuštaju školu, a udaju se sa 13 godina: Ovo je njihova životna priča

Zaštitnik građana posebno ukazuje da su Romkinje i dalje višestruko diskriminisane

  • 8

Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestita građanima i građankama Srbije romske nacionalnosti 8. april, Svetski dan Roma i podseća da uprkos tome što su najbrojnija manjinska zajednica u Evropi, Romi su i dalje u najvećoj meri diskriminisana i marginalizovana društvena grupa.

Više od polovine romskih devojčica udaje se pre 18. godine

- Problemi s kojima se suočavaju pripadnici romske nacionalne manjine opstaju godinama, uprkos strateškom opredeljenju države da se unapredi njihov položaj posebno u obrazovanju, zdravstvu i ličnim dokumentima - istakao je Pašalić u saopštenju i naveo da preko 55 odsto, od ukupnog broja pritužbi u oblasti prava nacionalnih manjina, su pritužbe koje su podneli pripadnici romske zajednice.

- Iako imamo sve više obrazovanih pripadnika romske nacionalne manjine, Zaštitnik građana sve češće prima pritužbe visoko obrazovanih mladih Romkinja i Roma, koji ne mogu da se zaposle - ističe Pašalić u saopštenju.

Romsko naselje Foto: Marko Todorović

Zaštitnik građana posebno ukazuje da su Romkinje i dalje višestruko diskriminisane.

- Isključenost iz obrazovanja, rano napuštanje školovanja, udaja u ranom uzrastu, višestruke trudnoće sa malim vremenskim razmakom između njih, nedostupnost informacija i finansijska i druga zavisnost od starijih članova porodice i partnera, visok rizik od nasilja u porodici i partnerskim odnosima i dalje karakterišu život velikog broja Romkinja - navodi se saopštenju.

Zaštitnik građana podseća i da je uputio niz preporuka Ministarstvu zdravlja i organima jedinica lokalnih samouprava kako bi se poboljšala prevencija i zaštita seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena i devojčica Romkinja, uključujući i uređivanje pravnog položaja zdravstvenih medijatorki.

Romsko naselje Foto: Marko Todorović

- Naročito su neophodne sistemske mere i unapređenje normativnog okvira radi prevencije i eliminacije ranih, ugovorenih i prisilnih dečjih brakova, kao i kampanje podizanja svesti kojima bi se naglasile štetne posledice dečijeg braka. Zvanični podaci govore da je u romskoj zajednici ranih brakova 57 odsto, vreme stupanja Romkinja u brak je između 13 i 27 godina starosti, dok je stopa ranog rađanja kod dece devojčica u romskoj populaciji 38 odsto - upozorava Pašalić.

On, takođe, ukazuje da iako je došlo do povećanja broja romske dece koja završavaju osnovnu školu i upisuju srednjoškolsko obrazovanje, i dalje značajan broj njih ostaje izvan sistema obrazovanja.

- Ključni faktori koji utiču na nizak procenat romske dece u obrazovnom sistemu su nedostatak sistemske stručne i pedagoške podrške u osnovnim školama, kao i ekstremno siromaštvo u kojem velika većina njih živi - ističe Pašalić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    6. april 2018 | 16:09

    A svi drugi problemi? Npr mali Romi setaju sami ulicom i prose i nikome nista, a da moje dete tako radi verovatno bi mi ga oduzeli.

  • Dzakarta

    6. april 2018 | 15:42

    A problem dzeparenja niko da pomene...

  • Bata Djoša

    6. april 2018 | 19:38

    Kao prvo udaju ih roditelji kao drugo u školu ih ne šalju roditelji kao trece njima ne treba pomoc vec nama jer gde god su u vecini diskriminisu i maltretiraju nasu decu. Njihovo nekultivisano ponasanje je vidljivo u prevozu na ulici ...Zato i taj ministar nece rešiti njihove probleme jer su jednostavno takvi vec sto godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA