Aleksandru su za mutiranog papagaja Amerikanci nudili 20.000 evra, ali on je rešio da "čudo" ostane u zemlji (FOTO) (VIDEO)

- U suštini nemam pojma od čega i kako, jer ja sve ptice hranim isto, nisam ništa primenio tu, to je jednostavno sreća bila. Čudo! - objašnjava Aleksandar mutaciju kod sivog afričkog papagaja

  • 22

Aleksandar Milisavljević iz Paraćina odgaja papagaje za prodaju već pet, šest godina. To nije dug period, ali ako se uzmu u obzir njegove godine, a ima ih 22, onda postaje jasno da je počeo da se bavi pticama, maltene kao dete. Ono što nikome drugome u Srbiji, a verovatno i šire, nije uspelo, pošlo je od ruke njemu.

Ručno hranjenje tek rođenih papagaja je zaista neverovatan prizor! (VIDEO)

Jedinstvena ptica Foto: privatna arhiva

Sve je počelo iz hobija i velike ljubavi, a preraslo u ozbiljan posao, jer mu, kaže Aleksandar to ide od ruke. Za njegovu odgajivačnicu će se tek pročuti posle priče o mutiranom primerku. Aleksandar se bavi velikim pticama, pa se tako u januaru od para afričkih sivih žakoa izleglo pile u mutaciji te vrste.

Aleksandar kaže da su ove ptice u svetu ugrožena vrsta i da zato svi odgajivači u Srbiji žele što više da ih razmnožavaju. U prirodi, ove ptice su sive, sa crvenim repom.

Milisavljević i njegovi drugari Foto: privatna arhiva

- Mi znamo za te "red faktore" koji su kod njih mutacija, ali je samo jedan američki institut uspeo da dobije tu mutaciju, ali neprirodnim putem. Ja imam šest, sedam parova žakoa, koji godinama izvode sive žakoe sa crvenim repom i to prodajem, trenutno imam 9, 10 mladih papagaja. A još sam dok je bilo pile primetio da je čudno, bilo je normalno hranjeno, kao i svi drugi. Međutim, kad je krenulo perje da izbija, vidim da je crvenkasto, e onda je počela da mu se crveni i glava i sve i video sam šta se dešava. U suštini nemam pojma od čega i kako jer ja sve ptice hranim isto, nisam ništa primenio tu, to je jednostavno sreća bila. Čudo! - objašnjava Aleksandar.

Aleksandar kaže da je kontaktirao američki institut i da su oni ponudili da otkupe pticu, inače ženkicu, što je, kaže Aleksandar, još čudnije. Amerikanci, kaže, dobiju ženku jednom u pet godina, sve budu mužjaci.

- U to šta im oni daju, hemikalije, šta već, ja ne planiram da ulazim, to je viša nauka - smatra Aleksandar.

On je u međuvremenu odlučio da pticu udomi u Srbiji, iako su mu Amerikanci nudili 20.000 dolara za pticu. Ali pošto se teško dobijaju izvozni papiri za ptice i ništa ne može da se izveze iz zemlje, a da se bavi švercom neće, odlučio je da ptica ostane ovde. Cena za "obične" papagaje je od 600 do 700 evra, a ovog je naplatio 5.000 evra.

- Možda sam ga dao jeftino, ali meni je OK i sa tim čovekom imam dogovor da mlade ptice mogu da otkupim. U suštini bi naredna legla trebalo da imaju još više crvene boje, otprilike se tako širi ta mutacija - kaže Aleksandar.

Odgajivači koji rade po 50 godina ne mogu da veruju i nisu nikad imali nijedan sličan slučaj. Ljudi imaju i po 100 pari ptica...

 Sav novac koji zaradi, Aleksandar ulaže u papagaje, a uporedo i studira.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Života

    15. april 2018 | 18:01

    Svaka čast dečko, o ovakvim mladima treba pisati a ne o kojekakvim glupostima sa estrade.

  • Samo vas gledam

    15. april 2018 | 18:02

    E neka im ga nije prodao bas volim!

  • DARKO 100%

    15. april 2018 | 20:04

    Decko pusti se takvog patriotizma trebo si uzeti kintu i snjima ostvariti saradnju ,vece su ti bile sanse da napravis i pare i uspeh,moras razlikovati patriotizam od nacionalnog znacaja i ovaj trgovacki, jer takav patritizam je za narod da se nadmudruje dok vwliki trguju i zaradjuju pare,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA