Nastavljaju se radovi na manastiru Manasija: 600 godina od nastanka svetinje

Radovi će biti izvršeni u maju i junu

  • 0
manastir manasija foto telegraf (5) Foto: Telegraf

Na srednjovekovnom manastiru Manasija kod Depotovca, koji ove godine obeležava 600 godina, biće nastavljeni konzervatorsko-restauratorski radovi.

U OVOM MANASTIRU UMRO JE SIN CARA LAZARA! Evo kako će Srbija obeležiti 600 godina srpske svetinje!

Ugovor o nastavku radova potpisali su juče predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd Mirjana Andrić, navedeno je na sajtu opštine.

Reč je o arheološkim iskopavanjima u manastirskoj porti, radovima na restauraciji jugoistiočnog dela trpezarije i radovima na spoljnom bedemu uz Despotovu kulu, prezicirano je u ugovoru.

Radovi će biti izvršeni u maju i junu.

Manastir Manasija je zadužbina despota Stefana Lazarevića, a prema oceni stručnjaka jedan je od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada tzv. "Moravskoj školi".

Građen je 11 godina od 1407. do 1418.

Životopis Manasije, iako teško oštećen u brojnim rušenjima i pustošenjima (1439, 1456, 1476. i 1734.), spada u red najvećih dometa srednjovekovnog slikarstva.

U manastirskoj crkvi 2006. godine arheolozi su otkrili grobnicu Stefana Lazarevića.

Manasiju je Srbija 2012. godine, prijavila za listu Svetske kulturne baštine i otada se nalazi na preliminarnoj listi UNESCO-a.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA