≫ 

Nastalo je sasvim slučajno, a priča o njegovom postanku oduzima dah: Ovo je najlepše i najčistije jezero u Srbiji (FOTO)

Okolina jezera je pošumljena pa spoj prirode, tople, prozirne i čiste vode stvara doživljaj koji se teško zaboravlja

  • 6

Na samo 11 kilometra od Zaječara nalazi se blago Srbije, Rgotsko jezero koje je za mnoge nepoznato a oni koji su imali prilike da ga upoznaju zaljubili su se na prvi pogled. Jezero kojim naša zemlja može da se ponosi nastalo je sasvim slučajno što ga čini jedinstvenim, a nesvakidašnje je i po što je, izuzev jednog jezerceta u Nemačkoj, najčistije u Evropi.

Rgotsko jezero se izdvaja i po tome što mu je dno peskovito, a samim tim voda bistra i providna. Ova posebnost omogućava i da se voda lako zagreje i da dostigne neverovatnih 25 do 27 stepeni pa plivači na njemu uživaju i svake godine ih ima sve više.

Velika plaža godišnje primi oko 2000 kupača.

Čudo u Srbiji: Jezero po kojem plutaju ostrva (FOTO) (VIDEO)

Okolina jezera je pošumljena pa spoj prirode, tople, prozirne i čiste vode stvara doživljaj koji se teško zaboravlja. Veliki broj onih koji su ga jednom posetili rado se na njega vraćaju.

Obala Rgotskog jezera Foto: Wikipedia

Na jednom delu jezera voda odlazi u razgranate potoke što posetioce takođe ostavlja bez daha.

Rgotsko jezero nastalo je sasvim slučajno kada su rudari rudnika kvarcnog peska "Srbokvarc" morali pred kuljanjem vode da napuste stari površinski kop koji je bio dubok čak 70 metara. Voda koja je stalno nadolazila za nekoliko dana napunila je kop.

Na taj način nastalo je jedno od najlepših jezera u Srbiji koja zaista može da se pohvali brojnim prirodnim lepotama. Rgotsko jezero je nakon toga nastavilo da se širi i da raste.

Najčistije jezero u Srbiji sa peskovitim dnom Foto: Wikipedia

Danas je to čisto kao suza jezerce površine oko tri hektara, a najveća dubina je oko 40.

Na obali se nalaze i turistički objekti kao i sportski tereni.

VIDEO I ovo jezero ima prozirno čistu vodu:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosta

    20. april 2018 | 07:53

    Neće još dugo. Čim čovek kroči tu trava ne raste.

  • Gaga

    20. april 2018 | 14:02

    Postoji na Fruškoj gori nekoliko prelepih jezera. Jezera kod Erdevika su prelepa. Čista voda i lekovita, a u blizini je i malo jezero Banja još iz vremena starih rimljana,Kažu i da je voda lekovita sa stalnom tempereaturom tokom cele godine. Na žalost, sve je ovo zapušteno i neiskorišćeno. Samo lokalno stanovništvo dolazi na kupanje. Nema ni uredjene plaže nirestorana, smeće i najlon kese na sve strane. Klozet je u obližnjem Žbunju. A kakav bi turistički biser mogao biti, da je u Sloveniji ili u Švajcarskoj znalo bi se za ta jezera kao za čuvene svetske destinacije. Lokacija je idealna, podnožje fruške gore ,vinogradi, voćnjaci, sve je to u Srbiji i prepušteno nesposobnoj šidskoj i lokalnoj upravi,

  • Dron

    20. april 2018 | 08:17

    Bilo bi dobro da se vise ovakvih i slicnih jezera VECIH napravi u Srbiji. Reka imamo , vode imamo napravimo jos jedan raylog za poseyte velikog broja turista iz inostranstva. Napravimo od Srbije zemlju jezera u Evropi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA