Zakon koji je nemoguće primeniti: U samo jednom vozilu ne morate da imate sedište za decu

Zakon koji je nemoguće primeniti

  • 14

Auto-sedišta za mališane obavezna su u privatnim vozilima, dok za taksi ovaj zakon ne važi. Kako nadležni kažu, uvođenje takvog pravila bilo bi nemoguće, jer bi od taksista zahtevalo da u svakom trenutku imaju i do devet sedišta u svom vozilu.

Kada je reč o dečijim sedištima, Evropska direktiva koja se odnosi na prevoz, a koju je Srbija kao država-kandidat u obavezi da primenjuje, dozvoljava izuzetak u slučaju vozila javnog prevoza. A u to spadaju i taksisti, kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Izuzetak je u EU, izuzetak je i kod nas prFoto: Milena Đorđević

- I druge zemlje su prepoznale da bi uvođenje ovog zakona bilo neizvodljivo. To bi zahtevalo od taksista da u svakom trenu poseduju sedišta za decu svih uzrasta, pa čak i u više primeraka, jer može da se desi da putnik/ca ima blizance ili trojke. U tom bi slučaju u gepeku taksija moralo da se smesti šest do devet auto-sedišta, kako bi se podmirile potrebe svakog klijenta. A to je, priznaćete, neizvodljivo - objašnjava Okanović.

Ova tema iz gradskog prevoza je uzburkala internet, ali je vozač autobusa bio u pravu (VIDEO)

On pritom napominje da nije zabranjeno da dete bude u posebnom sedištu dok se vozi taksijem, te roditelji mogu da koriste svoja privatna, nosiljke za manju decu ili da naruče vozilo za prevoz dece, ako žele maksimalnu bezbednost.

Roditelji mogu da nose svoja sedišta, a naročito nosiljke za bebe Foto: Milena Đorđević

Baš ta rešenja roditelji i primenjuju, kažu taksisti.

- Odavno nam se nije desilo da klijenti traže stolicu za svoje mališane. Nepisano pravilo je da sa decom roditelji isključivo sede pozadi, da ih vezuju i drže uza sebe. I nikada se, po mom znanju, ni meni, ni mojim kolegama nije desilo da nas zaustavi policija i da putniku naplate kaznu, jer dete nije u sedištu - kaže Miloš Vuković, taksista iz Beograda.

Zašto kad upale sva četiri migavca i stanu nasred ulice misle da su bogovi saobraćaja?

NEKADA I ODBIJAMO RODITELJE SA DECOM

Kako kaže, nekada se desi i da su prinuđeni da odbiju roditelje sa decom.

- Pozovu nas i kažu "dve odrasle osobe i četiri deteta". Tada moramo da im se izvinimo, jer taksi prima samo četiri osobe, a i dete je osoba. Preporučimo im da pozovu dva vozila, na šta oni obično pristanu. U suprotnom, odbijemo ih, jer nam zakon ne dozvoljava takvu vožnju - naglašava on.

U videu ispod pogledajte uputstvo za montiranje sedišta za decu uzrasta od 3 godine do 12 godina (15-36 kilograma):

Daljinac

(D. Savanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NN

    19. april 2018 | 14:14

    I sta ako sam krenula u grad normalno gradskim prevozom i usput mi stane poznanik da poveze mene i dete a on nema sediste za dete u autu.Znaci nesmem sesti sa detetom u auto sigurnije je u gradskom prevozu drzeci dete u krilu .

  • anakonda

    19. april 2018 | 13:12

    A STA JE SA PORODICAMA KOJE IMAJU TROJE ILI CETVORO DECE, MANJEG UZRASTA , KAKO NJIH SVE DA SMESTITE U AUTO , INACE NIUJEDAN AUTO NE MOGU DA STANU TRI BUSTERA ILI BEBECA STOLICA I DVA BUSTERA !!! TO ZNACI DA NE MOZETE NIGDE DA ODPUTUJETE PORODICNO CAK NI NA KRACE RELACIJE , A KAMOLI NA LETOVANJE !!?? STA SE ONDA RADI , OVO MALO BEZVEZE STVARNOOOO !

  • parodija zivota

    19. april 2018 | 14:01

    Potpuna besmislica! Nekad te i komsija preveze od tacke A do tacke B, a da to nije planirano. Mi smo cudan narod, ali ozbiljno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA