Bahati upravnik zgrade mi je upao u stan dok nisam bio tu: Da li to uopšte sme da uradi?

Povela se velika polemika oko ove teme i mnogi građani su se našli u sličnoj situaciji

  • 9

Pojavio se još jedan slučaj "bahati upravnik zgrade". Zapravo, u stanu jednog Beograđanina odigrala se prava agonija dok je on bio na poslu.

Profesionalni upravnici imaju jednu obavezu kojoj se stanari protive, a moraju da je obave

- Morao sam da renoviram neke stvari u stanu, pa sam pozvao radnike. Ostavio sam ih i otišao na posao. Nisam ni slutio da ću zateći upravnika zgrade kada se vratim - ispičao je za naš portal Beograđanin koji je želeo da ostane anoniman.

- Radnici su mi rekli da je tek tako ušao u stan, nije čak ni kucao na vrata. Sve vreme je bio sa njima. Odakle mu pravo da ulazi u moj stan dok ja nisam tu? - dodao je vidno uznemiren.

Povela se velika polemika oko ove teme i mnogi građani su se našli u sličnoj situaciji. Većina misli da je u pitanju još jedan zakon koji mora da se ispoštuje.

Stanari su zabrinuti zbog cele situacije Foto-ilustracija: pixabay.com

Stanari su uplašeni da će profesionalni upravnici postati sve bahatiji i bezobrazniji.

Svi se sećamo slučaja iz Novog Sada kada je upravnik zgrade napisao na oglasnoj tabli da će "kontrolisati broj članova i da su stanari dužni da otvore vrata kada im on pozvoni. Dozvolio je posete tokom dana, ali je ilegalno spavanje noću strogo zabranjeno." Pretio je čak i komunalnom policijom.

Kako bi saznali da li upravnici smeju da upadaju tek tako u tuđe stanove kontaktirali smo Udruženje profesionalnih upravnika.

- Pa ni policajci ne smeju da ulaze u tuđe stanove bez naloga, a ne neko drugi. Upravnik može da uđe u stan samo u slučaju hitne intervencije, ako ne daj Bože dođe do požara ili poplave - rekli su nam iz Udruženja.

Stanari su zabrinuti zbog cele situacije i u svakodnevnom su strahu da će naići na neku neprijatnu situaciju.

Ipak, postoje i oni koji nisu baš naivni i koji ne dozvoljavaju da im upravnici određuju pravila.

- Moja privatna stvar je da li ću ja nekome otvoriti vrata ili ne. To je za mene glupost - istakla je jedna stanarka.

Ono što upravnici zgrada po propisima smeju da rade je, ukratko, organizacija održavanja i popravki u zgradi Foto: Pixabay, Profimedia

Advokat Ivan Simić nam je detaljno objasnio kako se cela ova situacija posmatra sa pravne strane.

- Mnogi upravnici su i ranije prepisivali sebi veća ovlašćenja nego što ih zapravo imaju. Pravo na privatnost je ustavom zagarantovano pravo. Upravnik zgrade ni na koji način bez saglasnosti stanara, nije bitno da li je u pitanju vlasnik ili podstanar, ne sme da uđe u stan.

Stanar ne može da tuži upravnika ako je boravio kod njega neko vreme, ali ima puno pravo da ga ne pusti unutra. Drugačije je ako postoji sumnja da se desilo neko krivično delo, tj. da je nešto ukradeno. Samim tim i taj upravnik dovodi sebe u rizik ako neovlašćeno uđe u stan - istakao je advokat Ivan Simić za naš portal.

Ono što upravnici zgrada po propisima smeju da rade je, ukratko, organizacija održavanja i popravki u zgradi. Sve preko toga je, zakon jasno kaže - prekoračenje njihovih ovlašćenja.

Upravnik zgrade nema ovlašćenja da nadgleda i kontroliše ko gde živi u zgradi. Vlasnici stanova imaju obavezu da upravniku daju podatke ko živi u stanu kako bi se znalo ko će da učestvuje u odlučivanju i ko će da snosi troškove održavanja zgrade.

VIDEO: Crkva gradi stanove

Daljinac

(Kristina Bezbradica - k.bezbradica@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    20. april 2018 | 21:37

    Mi se drzimo zakona ko pijan plota! zakoni se mogu menjati,nadogradjivati sve dotle dokle se nedodje do najvise stupnja logike!privatni upravnik nemoze imati vise ovlascenja od samog vlasnika stana,jer taj upravnik nikome nije kupio stan koji su neki ljudi odvojili i po 100 hiljada eura da bi upravljao sa nekim,privatan kapital mora biti iznad svakog upravnika bas iz razloga da mora da postuje stanare da bi mogao nesto da ostvari, mozemo se onda da se zapitamo jesmo li mi zaista vlasnici stana,privatan kapital mora da se zastiti,pojedini upravnici kad postanu upravnici umisle da oni mogu sve da rade po svojoj volji,a ja kazem da nemogu ,nemogu nista i nesmeju bez saglasnosti svih stanara ,bilo sta ako hoce mora da trazi saglasnost stanara!moramo se boriti za privatan kapital i zakon ako nije dobar da se menja.

  • gradjanin

    20. april 2018 | 21:31

    Sta drugo reci nego - nakaradna primena nakaradnog zakona...

  • MitraMitar

    20. april 2018 | 22:17

    Dati 100.000evra za stan i onda vas neki mamlaz maltretira.Mada se ja ne bunim na upravnika najavi mi se pola sata ranije telefonom pa onda razgovaramo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA