≫ 

Čime Srbija ima danas da se pohvali na Dan Vojske? (VIDEO)

Na prikazima se našlo lično i kolektivnog naoružanje pešadije, sredstva telekomunikacija, optoelektronska sredstva, samohodni višecevni lanser raketa "Oganj", protivavionski top "Bofors", protivavionski sistem "Strela 1M", terensko vozilo tipa "HAMER", kao i zaštitna oprema pripadnika vojne policije

  • 17

U Vojnom muzeju će danas, povodom Dana Vojske Srbije, biti organizovana promocija multimedijalnog vodiča za stalnu muzejsku postavku, koji je namenjen korisnicima mobilnih telefona i tableta.

Narod i vojska su jedno, ne dozvolimo da ih bilo ko razjedini: Vulin položio venac povodom Dana Vojske Srbije

Koje su četiri glavne stavke strategija bezbednosti i odbrane?

Multimedijalni sadržaji će moći besplatno da se preuzimaju na mobilnim uređajima sa Android i IOS operativnim sistemima, saopštilo je ministarstvo.

Vojska Srbije je priredila atrakciju za žitelje nekoliko gradova Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pored promocije, upriličen je i besplatni obilazak stalne muzejske postavke i izložbe "Srpsko-turski ratovi 1876-1878. i sticanje nezavisnosti Kneževine Srbije" u galeriji Vojnog muzeja.

U SUSRET DANU VOJSKE SRBIJE ODRŽANI PRIKAZI NAORUŽANJA I OPREME 

Na ulicama i trgovima Jagodine, Kikinde, Ivanjice i Surdulice pravu atrakciju su predstavljali prikazi naoružanja i vojne opreme, koje je Vojska Srbije priredila za žitelje ovih gradova.

Izvedeni taktičko-tehnički zborovi samo su deo brojnih manifestacija kojima Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije obeležavaju 23. april – Dan Vojske Srbije, kao sećanje na Drugi srpski ustanak podignut istog datuma, na Cveti, 1815. godine u Takovu.

Izloženo naoružanje i vojna oprema privukli su veliku pažnju, a pripadnici Vojske Srbije su, kao i uvek, bili raspoloženi za razgovor sa zainteresovanim posetiocima, koji su rado postavljali pitanja o raznim segmentima vojne profesije.

Izloženo naoružanje i vojna oprema privukli su veliku pažnju, naročito dece Foto: mod.gov.rs

Na prikazima se našlo lično i kolektivnog naoružanje pešadije, sredstva telekomunikacija, optoelektronska sredstva, samohodni višecevni lanser raketa "Oganj", protivavionski top "Bofors", protivavionski sistem "Strela 1M", terensko vozilo tipa "HAMER", kao i zaštitna oprema pripadnika vojne policije.

Izložbi u Jagodini prisustvovao je i predsednik skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.

- Drago mi je da je izložba vojnog naoružanja u centralnoj Srbiji i što na neki način vojska želi da pokaže svim građanima u Srbiji šta je to što imamo od vojnog naoružanja. Srbija je vojno neutralna država i mi taj status treba da zadržimo i u narednom vremenskom periodu - poručio je, između ostalog, Palma.

Od 19. do 21. aprila deo naoružanja i vojne opreme prikazan je u Vrbasu, Smederevu, Boru, Pirotu, Vršcu, Loznici, Čačku, Aranđelovcu, Kikindi, Jagodini, Ivanjici i Surdulici, a centralni događaj kojim će biti obeležen Dan Vojske Srbije je svečana akademija u Centru "Sava" 23. aprila, od 20 časova.

Iz šest artiljerijskih oruđa Garde Vojske Srbije ispaljeno po 10 plotuna Foto: Tanjug/Rade Prelić

POČASNI PLOTUNI SA KALEMEGDANA U ČAST DANA VOJSKE SRBIJE 

U čast Dana Vojske Srbije, juče je sa Savske terase na Kalemegdanu u 17.00 časova odjeknula počasna artiljerijska paljba.

Posle intoniranja državne himne i podizanja zastave Srbije, na Savskoj terasi je, pred mnogobrojnim građanima, najpre pročitana Naredba predsednika Republike Aleksandra Vučića, a zatim je iz šest artiljerijskih oruđa Garde Vojske Srbije ispaljeno po 10 plotuna.

Juče je sa Savske terase na Kalemegdanu u 17.00 časova odjeknula počasna artiljerijska paljba Foto: Tanjug/Rade Prelić

Počasnoj artiljerijskoj paljbi prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Potom su u 18 sati, uz zvuke pešadijskog marša i pod komandom poručnika Predraga Kruševca, gardisti, na oduševljenje mnogobrojnih prolaznika, na Trgu Republike izveli egzercir.

"Plavi stroj" je, s poluatomatskom puškom M-59/66 u ruci, u taktu muzike demonstrirao strojeve radnje.

"Plavi stroj" je, s poluatomatskom puškom M-59/66 u ruci, u taktu muzike demonstrirao strojeve radnje Foto: Tanjug/Rade Prelić

VIDEO Jedinice VS na vežbi:

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grunf

    23. april 2018 | 11:41

    Ima bogami cime, porastom natalite i razvodima brakova. Naprimali mlade cure i popalile se starkelje ne haju za njihove zene !

  • MIHAILOVIC

    23. april 2018 | 13:54

    Čime Srbija ima danas da se pohvali na Dan Vojske? PARADAMA

  • Života

    23. april 2018 | 11:22

    Država treba podhitno da vrati služenje vojnog roka, za današnje generacije koje nikada nisu ni na gađanju bili, makar šest meseci u svom mestu, naravno pod oružjem, ne ona sprdnja po pozorištu civilno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA