Otvaraju se informatička odeljenja u gimnazijama, zainteresovana 71 srednja škola

Spisak gimnazija u kojima će moći da se upiše IT odeljenja biće objavljen u konkursu za upis u srednje škole koji izlazi u maju

  • 0

Za uvođenje novih IT odeljenja do sada se zainteresovala 71 gimnazija u Srbiji, kaže pomoćnik ministra prosvete za digitalizaciju u prosveti i nauci Saša Stojanović.

U naredne tri godine biće uloženo 65 miliona evra u infrastrukturu za IT sektor: Premijerka najavila velike investicije (FOTO)

On navodi da će učenici osmog razreda moći da se prijave za IT odeljenja od 11. do 14. maja, dok će 3. juna polagati prijemni ispit iz matematike.

- IT tehnologije zahtevaju poseban nivo razmišljanja učenika, pa će se na prijemnom traži viši nivo znanja iz matematike u odnosu na standardna odeljenja, biće zastupljeni zadaci iz srednjeg i naprednog nivoa - rekao je on.

U toj, kao i u školama širom Srbije, danas je održan Info dan tokom kojeg su se učenici osmog razreda informisali o specijalizovanim IT odeljenjima u gimnazijama.

Đaci će od srednje škole učiti programiranje, Foto: Pixabay

Stojanović je naveo da postoji disbalans između ponude i potražnje za IT kadrovima u Srbiji zbog čega, kako kaže, Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete uvode nova specijalizovana IT odeljenja.

- Ministarstvo sprovodi obuke nastavnika za IT odeljenja i priprema stručnu literaturu koja će se koristiti u nastavi - rekao je Stojanović i izrazio nadu da će biti popunjena sva odeljenja u gimnazijama koje su se prijavile za uvođenje IT odeljenja.

Direktor kompanije SAGA Nebojša Bjelotomić ukazao je na procene Evropske unije da Evropi trenutno nedostaje pola miliona IT stručnjaka i naveo da će i u Srbiji nakon sprovođenja digitalizacije biti velika potražnja za tim kadrovima.

- Ako se uzme u obzir procena EU, uz zarade koje su mnogo veće nego kod nas, onda je Srbija u problemu jer će evropske zemlje moći da privuku naše kadrove - kaže Bjelotomić.

On smatra da učenicima koji završavaju osnovnu školu treba omogućiti da se bave savremenim tehnologijama, ali i da ne treba da se opterećuju time da li će postati IT stručnjaci.

- Ne moraju svi da budu programeri, ali s obzirom da će IT postati deo profesionalnih i ličnih života, dobro bi bilo da razumeju već sada kako to funkcioniše -  naveo je Bjelotomić.

I gimnazija "Svetozar Marković" u  Jagodini promovisala je specijalizovano IT odeljenje, za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku.

Spisak gimnazija u kojima će moći da se upiše IT odeljenja biće objavljen u konkursu za upis u srednje škole koji izlazi u maju.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA