Pogodile su nas zastrašujuće brojke: Za godinu dana prijavljeno 30.000 slučajeva nasilja u porodici, 18 žena je ubijeno!

Čak 18 žena ubijeno je u porodičnom nasilju od početka 2018. godine

  • 9

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici prvenstveno ima preventivnu funkciju i naglasila da je tokom njegove primene razmotreno više od 30.000 slučajeva nasilja u porodici, a da je izrečeno više od 12.000 hitnih mera. 

Na pitanje da li je zadovoljna uvođenjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, imajući u vidu da se on primenjuje skoro godinu dana, a da je 18 žena ubijeno u porodičnom nasilju od početka 2018, Kuburović je istakla da je osnovni cilj tog zakona bio multisektorska saradnja i dobra koordinacija između policije, tužilaštva i sudova, te je ocenila da je zakon to uspeo da postigne.

Ona je, ipak, saglasna da su potrebne dodatne mere da bi se poboljšala statistika.

- Možemo reći da pre svega ima preventivnu funkciju. Prijavljeno je oko 30.000 slučajeva nasilja u porodici, što znači da je zakon preventivno delovao. Imajući u vidu broj izrečenih hitnih mera, više od 12.000, znači da je u svim tim situacijama sprečeno da dođe do eskalacije nasilje i samog nasilja, ukoliko je bio slučaj da je neposredno pretila opasnost - rekla je Kuburović za RTS.

Ona je dodala da, kada je reč o broju od 30.000 razmotrenih slučajeva, to nisu samo novi prijavljeni slučajevi, već se tužilaštvo i sudovi bave i ranije prijavljenim slučajevima.

Kuburović je podsetila da se 1. juna navršava godinu dana kako se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, te je navela da će se pre tog dana ponovo sastati savet, koji je formiran u skladu sa navedenim zakonom, gde će se analizirati svi rezultati rada.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    25. april 2018 | 12:00

    Bežite od Srba i uopšteno od Balkanaca i to vam je prevencija nasilja. Udata sam za Nemca i boljeg muža i oca za svoju decu nisam mogla naći. Nikad od njega nisam dočekala ni jednu ružnu reč, a ne šta gore od toga, dok moje prijateljice udate za Srbe samo probleme imaju. Taman se porodile, a on pije do 4 noću, a bebu i ne pogleda. Za ove što će mi pisati prodala si veru za večeru i sl, da kažem da više zarađujem od muža, dakle nisam u braku iz interesa i decu smo krstili u pravoslavnoj crkvi.

  • Pa kako?!

    25. april 2018 | 12:20

    Primene novih "boljih" zakona a nasilja sve vise???!!!

  • Jan

    25. april 2018 | 22:42

    Eto mog slučaja:napala moja žena moju rodjenu majku,sa žaračem od šporeta da je udari po glavi dok je ova već bila na kolenima držeći se jednom rukom za glavu da ne dobije udarac,dotrčao sam i jedva razdvojio, posle pola sata napala je mene pocepavši mi majicu vrlo malo, čupajući me kao podivljala,i vikala da će da nas zakolje i otruje, 14.gsin je sve video... Supruga je otišla u sup i prijavila nasilje da sam je udario u predelu glave što nije istina, ni lekarski to nije potvrdjeno,ja sam hitnom merom udaljen iz svoje rodjene kuće na 30dana.po isteku sam dao zahtev za razvod a majku sam jedva nagovorio da da zahtev za iseljenje, pošto je kuća na nju,živimo oboje u strahu i čekamo na pravdu. Eto vam zakona koji odlično funkcioniše. Čuvajte se svi,jer lažno prijavljivanje prolazi kao i u mom slučaju, jedno je sigurno odahnuću čim se razvedem i kad ode.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA