≫ 

Narodna verovanja za maj: Morate da radite ove stvari, to su rituali koji se poštuju vekovima

Na Đurđevdan se obavlja najveći broj rituala

  • 0

Prema narodnom verovanju oni koji u maju okite vrata, prozore i čitavu kuću raznim biljem imaće plodnu godinu. Razni rituali koji se sprovode u ovom mesecu donose zdravlje, plodnost stoke, dobre useve i ženidbu i udaju mladih, a tokom njega se zaljubljuju i oni koji to nisu želeli.

Kićenje kuće raznim biljem potiče i pre hrišćanstva, a prema verovanju zbog toga će biti ploda i roda u domu, polju, toru i oboru, i biće zdravlja.

U nekim delovima Srbije ovo kićenje se obavlja na sam Đurđevdan pre zore. Najviše ritualna u predhrišćansko doba obavljalo se baš na ovaj dan jer je od njega zavisilo kakav će biti ceo maj.

Ova kapa je najbolji predstavnik srpskog duha, i čuvar kosovskog zaveta i predanja (FOTO)

Na urancima na ovaj dan mladi se opasuju vrbovim prućem da bi bili napredni kao ona. Takođe se kite zdravcem da bi bili zdravi kao on, koprivom da bi opekla bolesti sa njih i selenom kako bi im duša mirisala tako. Kaže se u Srbiji da koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi, toliko će biti tovara žita te godine.

Đurđevdanski venčići Foto: Telegraf

OSOBE ROĐENE U MAJU

Oni koji su rođeni u ovom mesecu veseli su i vedrog duha, oštrog pogleda, sklone ka naukama i učenju. S obzirom na to da su pametne veoma lako zarađuju novac ali ga na isti način i troše, pa zbog toga mogu da imaju velike nevolje. Osobe rođene u ovom mesecu deluju mirne, ali zapravo veoma lako planu i tada mnogo govore.

Oni su otvoreni i govore šta hoće i šta o kome misle. Osobe rođene u maju prema verovanju treba da se paze bolesti stomaka.

Maj mesec se prema crkvenom tumačenju naziva carski, u staroj slovensko-srpskoj tradiciji nazivan je traven, a u tradicionalno srpskoj cvetanj ili cvetnik. Srpski narodni kalendar ima skup manje-više nepisanih pravila za svaki mesec u godini, kojih se srpski narod vekovima pridržavao.

VIDEO: Petak trinaesti, poreklo verovanja

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA