≫ 

Svi su se uhvatili za Cecin stih u udžbeniku, a niko nije primetio da je jedna stvar gramatička katastrofa

Odmah pored stiha "A sećaš li se, lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo!" nalazi se i poznata pesma izvođača Bore Đorđevića

  • 72

Prava histerija vlada u javnosti nakon što se u radnoj svesci za srpski jezik pojavio stih pesme Svetlane Cece Ražnatović. Ipak, niko nije primetio gramatičku katastrofu koja se nalazi na istoj stranici.

Poenta je bila, kako je autor udžbenika objasnio, da se provežba vokativ kroz popularne stihove. U tom slučaju jedan primer je potpuno gramatički neispravan, a to niko nije primetio.

Pronađite padeže u stihovima turbo folk hitova i pesmama poznatih pesnika

Facebook/Printskrin

Odmah pored stiha "A sećaš li se, lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo!", koji je izazvao lavinu komentara i raspravi na društvenim mrežama, jer se pesma Cece Ražnatović uopšte našla u udžbeniku, nalazi se i poznata pesma izvođača Bore Đorđevića koja je mnogo veći problem kada govorimo o gramatičkoj vežbi, jer je gramatički neispravna!

"Avionu, slomiću ti krila, da ne letiš ona bi tu bila!" - AVIONU je pogrešan oblik vokativa. Ispravno je reći - AVIONE.

Printskrin/Facebook

Podsetimo,  na društvenim mrežama pojavila se fotografija iz udžbenika za peti razred osnovne škole u kom su se našli stihovi pesme Svetlane Cece Ražnatović.

Mišljenja su svakako podeljena. Dok jedni smatraju da stihovi popularne muzike ne bi trebalo da se nađu u školskim udžbenicima, drugi podržavaju ovaj vid približavanja gradiva đacima osnovnoškolskog uzrasta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazarinho

    3. maj 2018 | 22:36

    Sve Cecine pesme trebaju da budu u udzbenicima

  • Lazarinho

    4. maj 2018 | 06:03

    Treba jos dodati Milance Radosavljevic Savo Radusinovic Ljubisa Stojanovic Luis Zorica Brunclik Radomir Mihajlovic Tocak

  • Verica

    3. maj 2018 | 23:14

    Ucim decu 35 godina.Pokusavam da nrgujem prave vrednosti.Nazalost danas svako moze da napise uzdbenik.Dovoljno je imati vezu u ministarstvu i bice odobren.Zalosno je sto nam decu vaspitava ulica,estrada i mobilni telefoni. Opste kulture je sve manje zato je u porasti vrsnjacko nasilje.Uzasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA