≫ 

Stefan u manastiru pravi čudesan napitak: Leči dušu i telo od mnogih bolesti, a recept ne može biti jednostavniji (FOTO)

Sa kantarionom se koristi protiv virusa gripa, virusa A i B, kao i protiv herpes simpleks virusa

  • 4

Obavezno posluženje u letnjem periodu za svakog gosta u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog tokom vrelih dana su med i sok od zove, a početak maja je pravo vreme za berbu cvetova ove biljke.

Dolina Pčinje, proglašena je za predeo izuzetnih odlika i pod zaštitom je države, te je cvet zove iz ovog kraja poseban, ako se pored ove činjenice u obzir uzme i blizina velike svetinje kakav je manastir posvećen Svetom Prohoru.

Student Bogoslovije Stefan Ilić, koji je na ispomoći u manastiru Svetog Prohora, svakodnevno pored Pčinje i u široj okolini manastirskog zdanja bere cvetove zove za sok.

- Svakog jutra obiđem stabla koja su kraj reke i skidam tek procvale bukete zove - kaže Ilić.

Vernici slave SVECA oko kojeg se otimaju SRBI, BUGARI i MAKEDONCI!

Tako danima, dok zova skroz ne precveta.

Sok od zove u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog Foto S.Tasić

- Cvetovi se potapaju u vodu i uz dodatak limuna, šećera ili meda, pravi se sok, koji je za mnoge sećanje na detinjstvo i pravo letnje osveženje - kaže Ilić.

Zova je biljka specifičnog mirisa i oblika cvetova, uz to i veoma lekovita. Svi njeni delovi, koren, cvet i plod čuvaju zdravlje i vitalnost. Poseduje etarsko ulje, u kome se nalazi čak četrdeset važnih sastojaka - flavonoidi, glikozidi, hlorogenska kiselina, sluz, tanini, pektini.

Cvet zove koristi se kod groznice, sinuzitisa, stimuliše rad znojnih žlezda, gde je u kombinaciji sa lipom posebno efikasan u snižavanju temperature.

Student Bogoslovije Stefan Ilić bere cvetove zove za sok Foto S.Tasić

Sa kantarionom se koristi protiv virusa gripa, virusa A i B, kao i protiv herpes simpleks virusa. Od cvetova se pripremaju lekoviti čaj i sok.

Zova ubrana kraj manastira gde su mirotočive mošti Svetog Prohora, krepi čoveka, kako zbog samih lekovitih svojstava ove biljke, tako i zbog leka za dušu koji ova svetinja pruža kada se u njoj ili njenoj blizini nađete.

VIDEO: "Ovo je za nas velika čast i privilegija": Sveta loza sa Hilandara zasađena u manastiru Ljubostinja

Daljinac

(S.Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pop

    6. maj 2018 | 10:21

    Po ovom,farmaceutsku industriju treba ukinuti,jer pop leci sve bolesti,zovom.Medicinski makultet u Beogradu,preseliti u manastir,kod prof.Popa,da se ne muci da ide daleko da drzi casove.Molim da uslisite moj predlog i da izlecimo srbe za sva vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA