U krevetu nepokretne starice u Nišu pronađena zmija: Visoke temperature izmamile gmizavce, ima ih na najčudnijim mestima (FOTO)

Za ubistvo zmije dobija se i zatvorska kazna do tri godine

  • 15

Ovog proleća na području Niša i okolnih mesta uhvaćeno je čak 26 zmija koje su zatečene u dvorištima, kućama pa čak i u jednoj prodavnici. Prava najezda gmizavaca primorala je čelnike nekoliko opština da za njihovo hvatanje angažuju Udruženje za zaštitu životinja ZOO Planet koje ima 13 sertifikovanih "zmijolovaca" obučenih za bezbedno uklanjanje neželjenih gostiju.

Dušan Stojanović predsednik ZOO Planeta objašnjava da su visoke temperature izmamile zmije jer nakon perioda zimske hibernacije kreću u potragu za hranom ali i partnerima za parenje.

- Čim temperatura vazduha pređe 15 stepeni zmije postaju aktivne. Prvu smo uhvatili 22. marta usred grada, kod Tvrđave a nakon nje još 25. Četiri su bile belouške, jedna ribarica a ostalo su stepski smukovi. Iako neotrovne, zmije izazivaju veliku paniku među ljudima pa imamo pune ruke posla, jer se zaista pojavljuju na neočekivanim mestima.

U učionice i školsko dvorište u Kragujevcu uvukle se ogromne zmije! Gmižu između klupa, đaci i profesori zanemeli od straha

Imali smo situaciju da je zmija viđena u krevetu nepokretne starice zbog čega smo pretražili njenu kuću i zatekli dva gmizavca koji su se tu nastanili. Na području Doljevca ušle su ljudima u podrume a u Baličevcu smo jednu pronašli u prodavnici, tačnije u gajbi gde se zavukla. Takođe, veći broj zmija otkrili smo u mernim stanicama gasovoda - objašnjava Stojanović.

Zmija se "zavukla" u gajbu u prodavnici Foto: ZOO PLANET

On upozorava da su zmije zaštićena životinjska vrsta te da se njihovo ubijanje kažnjava pa apeluje na građane da kada ih zateknu tamo gde im nije mesto, odmah pozovu komunalce.

- S obzirom na to da imamo ugovore sa nekoliko opština, one nas alarmiraju i mi odmah odlazimo na teren jer imamo obučene ljude. Sve aktivnosti ove vrste obavljamo u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije. Uhvaćene zmije se bezbedno prebacuju van naseljenog mesta ali na području gde su nađene kako im se ne bi menjalo stanište - kaže Stojanović.

Čak 26 zmija uhvaćeno je ovog proleća na području Niša Foto: ZOO PLANET

Ističe da treba preventivno delovati kako zmije ne bi imale razloga da ulaze u kuće.

- Važno je pokositi travu, otpatke hrane bacati u zatvorene kante kako se ne bi skupljali glodari koji privlače zmije i popuniti pukotine na kućama da bi gmizavcima bilo onemogućeno da se u njih zavuku - zaključuje Stojanović.

Za ubistvo zmije određene su paprene kazne Foto: ZOO PLANET

Kazne za ubijanje zmija se kreću od 14.400 dinara za poskoka, 40.000 za neutralne zmije, 50.000 za smukove pa sve do 100.000 dinara za šarke. Takođe, ubijanje ovih gmizavaca sankiconisano je i Krivičnim zakonikom koji predviđa i zatvorsku kaznu do tri godine, naročito ako je ubijen veći broj zmija.

VIDEO: Vladica golim rukama hvata zmije

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ica

    9. maj 2018 | 05:38

    U ovoj drzavi svi imaju prava osim coveka....cesto nemamo pravo na pravdu,misljenje,lecenje,rad,slobodu....zalosno

  • Moja malenkost

    9. maj 2018 | 01:00

    A ko plaća kaznu ako zmija nekoga ujede (ubije) , preminuli, ili. ........... porodica preminulog. ......Ne razumem! Šta treba da radimo, ako se sretnemo sa šarkom , a da ostanemo živi i ne završimo u zatvoru?

  • Sibin

    8. maj 2018 | 23:52

    Pravna drzava, ako ubijes zmiju platis kaznu ili u zatvor,sve je regulisano samo je ovaj idiotski zakon falio!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA