Roditelji u Srbiji od sada besplatno mogu da testiraju bebe na nasledne bolesti

Ovakve analize do sada je bilo moguće uraditi samo u inostranstvu, po ceni od najmanje 400 evra.

  • 2

Specijalizovana laboratorija koja omogućava svim roditeljima u našoj zemlji da svoju novorođenčad testiraju na urođene metaboličke, endokrine i druge bolesti, otvorena je prošle nedelje u Kliničkom centru Srbije.

Zašto je surogat majčinstvo u Srbiji zabranjeno? Ministarstvo zdravlja daje 4 razloga i nudi parovima jedino alternativno rešenje

Ovakve analize do sada je bilo moguće uraditi samo u inostranstvu, po ceni od najmanje 400 evra.

Analize će se raditi o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, a naplaćivaće se samo analize stranim državljanima. Testovi će se obavljati pomoću samo nekoliko kapi krvi novorođenčeta, koja se uzima iz pete, a rezultati će biti poznati već nakon dva dana.

Blagovremeno otkriće dovešće do efikasnijeg lečenja Foto: Pixabay.com

Koliko je otvaranje takve laboratorije značajno pokazuje i podatak da jedno od 1.250 novorođene dece boluje od bolesti koje ne mogu biti uočene bez ovih analiza krvi.

- Urođene metaboličke bolesti su heterogena grupa poremećaja metabolizma i često su posledica nedostatka ili smanjene aktivnosti enzima koji učestvuju u metabolizmu proteina, ugljenih hidrata i masti. Kliničke prezentacije su različite, a simptomi bolesti mogu da se ispolje i posle više meseci ili godina. Ukoliko lečenje ne počne odmah, može doći do oštećenja organa, kao i telesnih i psihičkih oboljenja - kaže za "Blic" direktorka Centra za medicinsku biohemiju KCS Sanja Stanković.

Gde je Klinički centar Srbije na tabeli najvećih bolnica sveta?

Metode koje se koriste u ovoj laboratoriji do sada nisu korišćene u zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Sada će, recimo, po prvi put, biti korišćena masena spektrometrija.

Testiraće se nekoliko kapi krvi iz bebine pete Foto: Pixabay.com

- Naša laboratorija poseduje dva tečna hromatografa sa masenim detektorom. Jednom analizom urađenom ovom metodom moguće je da se indetifikuje i izmeri više metaboliteta i detektuje više potencijalnih metaboličkih poremećaja - priča dr Stanković.

Ovom metodom može da se traga za oko 30 naslednih poremećaja, ali se njihov broj stalno povećava.

- Primera radi, moguće je otkriti urođeni poremećaj metabolizma masnih kiselina, koji može da dovede do metaboličkih kriza, kome, pa i do fatalnog ishoda. Zatim, ukoliko se ne leči, glutarna acidurija tip-1, može da uzrokuje sliku akutnog oštećenja mozga sa teškim poremećajima u kretanju - objašnjava za beogradski list dr Stanković.

Opasna i neizlečiva bolest može da se prenese seksom - a ovo su najvažniji znaci upozorenja da je imate

Na početak rada ove laboratorije čekalo se nešto više od dve godine, a razlog leži u procedurama koje su morale biti ispoštovane, ali i RFZO, koji je kasnio s obećanom dokumentacijom.

(Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    10. maj 2018 | 12:59

    Ovo je besplatno u celom svetu i obavi se drugog dana od rođenja još u porodilištu. Testira se na fenilketonuriju i hipotireozu.

  • Miki

    10. maj 2018 | 16:19

    Dobra vest.Samo jos da u Nisu pocne ponovo da se trudnicama daje epiduralna anestezija.Posto opet nesto kao nemaju dovoljno materjala.Opet veza radi....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA