≫ 

Jeftini stanovi, veća brzina na autoputu, kazne za širenje oružja za masovno uništenje: Stiže 20 novih zakona

Zakone će predstaviti potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović

  • 2

Lakši upis imovine u katastar, uslovi za konkurisanje za jeftine stanove, povećanje maksimalne brzine na autoputu, regulisanje tržišta taksi usluga, sprečavanje pranja novca i širenja oružja za masovno uništenje samo su neke od brojnih novina koje bi uskoro trebalo da stupe na snagu.

Ako vaš auto pripada ovoj grupaciji, moraćete dva puta godišnje da ga registrujete: Nova pravila za vozače u 2018!

Ove novine deo su 20 novih zakona koje će na sutrašnjoj sednici Skupštine predstaviti potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

SVE O JEFTINIM STANOVIMA

Tako će se pred poslanicima naći zakon kojim se bliže određuju uslovi za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti kojim se određuje da cena ovih stanova neće biti veća od 500 evra po kvadratu, kao i način na koji će stanovi biti prodavani. Za gradnju prvih 1.578 stanova u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kraljevu, Vranju i Kragujevcu biće izdvojeno 64,355 miliona evra.

Zakone će predstaviti Zorana Mihajlović, Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

VEĆA BRZINA NA AUTOPUTU

Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđa se povećanje maksimlane brzine kretanja na auto-putevima u Srbiji sa 120 na 130 kilometara na sat, koliko je u velikom broju zemalja EU i u regionu. Istim zakonom se uvode i strože kazne za prekršioce ovog zakona, kao što je obavezna novčana kazna za nasilničku vožnju.

KATASTAR VIŠE NEĆE BITI BAUK

Građani i privreda uskoro neće morati da obilaze nekoliko šaltera i institucija da bi upisali imovinu u katastar, već će sve to raditi na jednom mestu - kod notara. To propisuje novi Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova. Po ovom zakonu notari će imati izvode iz katastra nepokretnosti, oni će zaključivati ugovore, umesto građana će prosleđivati katastru imovinu na upis, kao i opštinskoj administraciji i Poreskoj upravi.

ZNAĆEMO KO NAS VOZI

Novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju trebalo bi da reši sve probleme taksista, ali i ostalih prevoznika. On će uvesti preciznije regulisanje izdavanja sertifikata o profesionalnoj osposobljenosti, kao i uslova za izmenu redova vožnji. Prekršioce zakona čekaće veće kazne, a inspekcije jasna ovlašćenja u cilju kontrole inostranih prevoznika.

Krađa infrastrukture biće krivično delo, Foto-ilustracija: pixabay.com

KRAĐA ŠINA KRIVIČNO DELO

Važna novina Zakona o železnici je da će ubuduće oštećenje i krađa železničke infrastrukture koja predstavlja rizik po bezbednost saobraćaja biti sankcionisane kao krivično delo. Predlogom Zakona o bezbednosti u železničkom saobraćaju povećava se bezbednost putnika jer će se redovna provera stručne osposobljenosti radnika sprovoditi na dve umesto na četiri godine.

ZNAĆEMO KO SU VLASNICI FIRMI

Zakonom o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika biće registovan svako ko na bilo koji način ima 25 odsto ili više vlasništva u nekoj firmi, kao i svako ko istinski ima preovlađujući uticaj na vođenje poslova ili ko obezbeđuje novac za poslovanje firmi.

KAZNE ZA ŠIRENJE ORUŽJA ZA MASOVNO UNIŠTENJE

Predlogom Zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma uvode se sakncije za širenje oružja za masovno uništenje, a neće se odnositi samo na pojedince, već i na članove porodica osoba koje se bave finansiranjem terorizma i širenjem oružja za masovno uništenje.

VIDEO Crkva gradi stanove:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nbg

    14. maj 2018 | 16:31

    A da li se zna lokacija za te stanove? Za Beograd...

  • Sasa

    14. maj 2018 | 21:54

    Ako se kradja sina pretvara u krivicno delo sto podrzavam zbog bezbednosti i svega ostalo trebalo bi za krivicno delo proglasiti i kradju saobracajnih znakova i stubova i zastitne ograde jel i to ugrozava bezbednost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA