Jašunjski manastiri kriju čuda: U jedan od njih ne može da uđe veliki broj Srba zbog onoga što imaju na svom telu (FOTO)

Mnogi su uz post i iskrenu molitvu ozdravili

  • 1

Tri stara manastira, Babičko, Vavedenje Presvete Bogorodice i Svetog Jovana Krstitelja krase obronke Babičke gore, nadomak Leskovca.

Pokrenuta peticija za ukidanje vlasništva SPC nad crnogorskim manastirima (FOTO)

MANASTIR BABIČKO

Manastir Babičko je srpski srednjovekovni manastir koji pripada Eparhiji niškoj i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. Podignut je u XVI veku, ali se ne zna čija je zadužbina. Posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice.

Manastir Babičko Printskrin: Youtube/JUGMEDIA Informativni Portal

Pored manastira podignuta je spomen česma u slavu palim herojima za osvećeno Kosovo, oslobođenje i ujedinjenje srpstva od 1912. do 1920. godine. Na česmi postoji mermerna ploča sa upisanim imenima izginulih ratnika. Nekada se ispred manastirske crkve nalazila zgrada u kojoj su bili smešteni učiteljsko-bogoslovska škola iz 1868. godine i stan za učitelja i đake. Ova škola spada u red najstarijih manastirskih škola leskovačkog kraja, objavljuje Vikipedija.

Manastirska crkva posvećena je Silasku Svetog Duha na apostole. Ispred crkve nalazi se zvonik, stari konak iz XIX veka i novi konak sagrađen 2006. godine.

MANASTIR VAVEDENJE SVETE BOGORODICE

Manastir Vavedenje Svete Bogorodice Printskrin: TV Prva/Exploziv

Ženski manastir Vavedenje Svete Bogorodic osnovale su još žene iz vizantijske carske porodice Kantakuzen. Podignut na temeljima bazilike iz 6. veka, ovaj manastir je sagrađen 1499. godine. Ktitorka manastira bila je monahinja Ksenija sa sestrama Teofom, Martom i Marijom.

Malobrojno sestrinstvo uspelo je da od napuštenog imanja i ruiniranih objekata stvori hram koji se izdvaja izgledom, ali i čudima koja se u njemu događaju.

Mnogi su uz post i iskrenu molitvu ozdravili. Međutim, nije dovoljno samo doći ovde i očekivati čudo.

U ovom ženskom manastiru važe stroga pravila. Prag crkve mogu preći samo kršteni, oni koji prihvataju strogi post, molitvu, ispovest i pokajanje. Ženama, koje na sebi imaju pantalone, monahinje neće dozvoliti da uđu u crkvu, ali će svakoj spremno ponuditi da se presvuče.

Manastir Vavedenje Svete Bogorodice Printskrin: TV Prva/Exploziv

Ženski manastir Svete Bogorodice u Jašunji ne prima tetovirane, niti one koji imaju pirsing.

Crkva odbacuje tetoviranje upravo zbog njegovog mističkog značenja. Crkva smatra da kroz tetovažu čovek opšti s lukavim duhovima i demonima, a ne sa Bogom, i to je osnovni razlog zašto sestrinstvo manastira Vavedenje Presvete Bogorodice i mati Lidija, igumanija manastira, insistiraju na ovom pravilu.

Arhitektura manastira manastira Vavedenje Presvete Bogorodice je tipična za seoske i manje vlastelinske pridvorne crkve kakve su zidane pre 13. i posle 14. veka, a kompletno je živopisana 1499. godine.

Značajne izmene prvobitna crkva je doživela u 19. veku, kada je 1834. godine dobila novi ikonostas. Vredna zbirka starih ikona obuhvata i jednu ikonu Bogorodice Odigitrije, koja bi mogla biti prestona ikona sa prvobitnog ikonostasa, i od 1963. godine čuva se u Muzeju crkvenih starina u Nišu, saznaju niskevesti.rs.

Manastir je za više od pet vekova postojanja više puta paljen i pljačkan. Obnavljan je 1863, 1866 i 1932. godine kada su ga naselile 32 monahinje izbegle iz Rusije posle Oktobarske revolucije.

MANASTIR SVETOG JOVANA PRETEČE

U blizini ženskog nalazi se muški manastir Svetog Jovana Preteče koji je prošle godine obeležio pola milenijuma postojanja.

U 16. veku 1517. godine manastir Svetog Jovana Krstitelja sagrađen je na tememelju starog hrama iz vremena Nemanjića. Manastirski hram podigao je Andronik Kantakuzen sa braćom. Porodica Kantakuzin bila je u bliskim rodbinskim vezama sa poslednjim potomcima despotske loze Brankovića.

Manastir Svetog Jovana Preteče Foto: Wikipedia/SANU

Freske u srednjoj zoni naslikane su kasnije 1584. kada je i oslikana zapadna fasada. Značajnija obnova izvedena je 1693. godine nadziđivanjem i promenom krovne konstrukcije.

Manastir je nekoliko puta stradao od Turaka, pa je zbog toga često obnavljan i rekonstruisan. Poslednje uređenje ove pravoslavne svetinje trajalo je 11 godina i završeno 2017. i u tom periodu podignut je novi konak, zvonik i ograda oko manastira.

Prema sačuvanim zapisima Jašunjski muški manastir su tri puta posetili srpski patrijarsi – 1694, 1710 i 2017. kada je obeleženo pet vekova njegovog postojanja.

Arheološki, arhitektonski i slikarski konzervatorski radovi izvedeni su 1986–1987. godine.

Zbog svojih istorijskih, arhitektonskih i umetničkih vrednosti Jašunjski manastiri – Svetog Jovana Preteče i manastir Vavedenja Presvete Bogorodice su 1947. godine stavljeni pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije. Za kulturno dobro od nacionalnog značaja proglašeni su 1983. godine, a zaštićen je i prirodni ambijent u kojem se manastiri nalaze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bm57

    16. maj 2018 | 13:01

    Extra izgledaju. Prvi put cujem za ove manastire, hvala vam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA