Ističe rok: Osmaci koji žele da upišu IT odeljenje imaju još samo nekoliko sati da to urade

Prijavljeni učenici trebalo bi da polože test iz matematike sa zadacima srednjeg i naprednog nivoa

  • 1

Rok za prijave "osmaka" koji žele da upišu specijalizovana odeljenja za informatiku i računarstvo u gimnazijama je produžen i traje do danas u 14 sati, izjavio je pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić.

- Do ponedeljka 21. maja, do 14 časova smo produžili rok, kako bi oni učenici koji još razmišljaju da se prijave mogli da iskoriste to pravo i prijave se za polaganje prijemnog ispita - izjavio je Pajić za RTS.

Đaci nagrnuli u IT odeljenja, broj prijavljenih uvećan 5 puta

On je kazao da bi prijavljeni učenici trebalo da pristupe polaganju testa iz matematike, na kojem će raditi zadatke srednjeg i naprednog nivoa.

- Videćemo po broju učenika koji polože prijemni ispit kako će dalje biti formirana odeljenja. Ja se nadam da će i rezultat prijemnog biti jako dobar i da ćemo imati tu privilegiju da povećamo broj odeljenja - kazao je on.

Đaci će morati da polažu matematiku, Foto: Pixabay

Na pitanje da li su škole spremne da se usklade ukoliko bude veći broj odeljenja, od 1.260 mesta koliko je planirano, Pajić je naglasio da su škole o tome razmišljale kada su se prijavljivale za ovaj projekat.

- Škole su pre svega o tome razmišljale i kada su se prijavile da imaju odeljenja. One su sagledale i svoje prostorne i kadrovske kapacitete. Obuke za nastavnike počinju, tako da se nadamo da će apsolutno spremni svi dočekati novu školsku godinu i sa zadovoljstvom krenuti u ove obrazovne profile - kazao je Pajić.

Kako je istakao, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Vlada Republike Srbije i premijerka Ana Brnabić veoma su zadovoljni sa brojem prijavljenih učenika.

- Izuzetno smo zadovoljni velikim inetersovanjem učenika za ova odeljenja. Kada smo ovaj smer predstavili učenicima, vodili smo računa o potrebama privrede za IT stručnjacima, ne samo u Srbiji nego i šire. Čitav svet je zainteresovan za IT stručnjake i Srbija je adekvatno odgovorila, prvenstveno na svoje potrebe, sa upisivanjem ovih učenika - rekao je Pajić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Swiss

    21. maj 2018 | 09:11

    Kakav crni IT ko vas napali dole sve redom vatajte zemlju da obradujete i zanate da ucite bre vis .ocete li se dozvati pameti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA