Ratnik se na neobičan način odužio konju koji je sa njim prošao ratove, a danas to nasleđe čuva njegov unuk (FOTO)

Poznati ratnik iz Osečine hteo je da sahrani konja koji je sa njim učestvovao u ratu na porodičnom groblju, ali sveštenik nije dozvolio

  • 2

U podgorskom selu Osečina pre jednog veka poznati ratnik iz ovog kraja Vladislav Petrović sahranio je konja Acka i podigao mu spomenik. Tako mu je odao počast jer je sa njim učestvovao u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Iz ove štale izveo je Acka, jednog od sedam konja, Vladislav Petrović i 1912. godine otišao da brani otadžbinu. Sa njim je u rat, sa kobilom Ticom, pošao i rođeni brat Radoje. Posle osam godina ratovanja za otadžbinu, vratli su se u Osečinu sa Ackom i Ticom. Još 5 godina poživeo je Acko kojeg je Vladislav zvao bratom i ratnim drugom. Kad je uginuo, odlučio je da ga sahrani i da mu podigne spomenik. O njemu brine unuk Ranko.

DA LI SRBI UOPŠTE VOLE ŽIVOTINJE? U prevozu im smetaju, ne postoji groblje za njih, a kad im dosade, izbace ih na ulicu!

- Ja iz poštovanja i osećam dug prema mome dedi, i jedom i drugom, prema ratnicima, prema Soluncima, prema borcima, osećam iz poštovanja da njihovu tragediju nastavim prema poštovanju konja koji je preneo na svojim plećima, odneo žive i doneo žive i zašto sad ja ne bi to ja sad održavao - kaže Vladislavov unuk Ranko Petrović, zemljoradnik iz Osečine.

Ratnik je hteo da sahrani konja na porodičnom groblju, ali sveštenik nije dozvolio Printskrin: RTS

Spomenik Acku je pored seoskog puta u Osečini. Vladislav je želeo da ga sahrani na porodičnom groblju, pored sebe. Nije mu ostvarena želja, pa ni on nije hteo u porodično groblje. Sahranjen je u varoši Osečina.

- Ranko je sahranjen tu gde je hteo, Radoje je sahranjen gde je hteo. Vladislav je hteo da se sahrani ovde kraj brata, a konja je hteo da sahrani ovde. Međutim, pop to nije dao - objašnjava Ranko.

Spomenik Acku, u Osečini misle da je jedinstven u svetu, kao priča o velikoj ljubavi čoveka i konja, koja ni posle skoro jednog veka ne može da se izbriše.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    21. maj 2018 | 17:48

    SLAVA IM!!!

  • pop

    23. maj 2018 | 14:52

    Sta hoces pope,neka sahrani covek konja gde hoce,konj mu je bio drug u ratu,ostali su zivi zajedno i vratili li se kao drugovi.Konj je postao covek i prijatelj dozivotni coveku.To za tebe nemoze da se kaze,ti covek neces nikada postati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA