≫ 

Srpski kajmak zaludeo Bečlije: Ivan je otišao u "beli svet", otvorio mlekaru i najveći je car tamo

U pekari su zaposleni radnici poreklom s prostora čitave nekadašnje Jugoslavije i jedan iz Rumunije

  • 6

U austrijskom gradiću Glognic, u blizini skijališta Semering, na oko 80 kilometara od Beča, nalazi se prva srpska mlekara.

Vlasnik ove mlekare je Ivan Veličić koji je svoju ideju realizovao zahvaljujući ogromnoj energiji, zdravoj ideji, kao i dobrim i odanim saradnicima, uz podršku Austrije, koja je umela da prepozna vrednu inicijativu.

U mlekari koja je počela svoju proizvodnju pre nešto više od mesec dana, zaposleni su radnici poreklom s prostora čitave nekadašnje Jugoslavije i jedan radnik iz Rumunije, piše Glas zapadne Srbije.

Srpsko-austrijska opsada turskog Beograda na jedinstvenom 300 godina starom meksičkom paravanu

U proizvodnji i distribuciji radi svega desetak radnika, a mlekara već ima teškoće da proizvede toliko mlečnih proizvoda kolika je potražnja kupaca. Svakako je ovo najbolji dokaz kvaliteta sireva, kajmaka i drugih proizvoda, koji svakodnevno izlaze s proizvodnih traka.

Srpski kajmak opčinio je Austrijance, Foto: flickr/Nurettin Mert AYDIN

Veličić je rodom iz okoline Dragačeva u Srbiji, kraju poznatom po Saboru u Guči, ali i siru i kajmaku. U ovom kraju, tada još mali Ivan, počeo je da sneva svoj san, koji danas živi.

- Odmalena sam želeo da budem sam svoj gazda, da živim od svojih ideja i od svog rada u sopstvenoj proizvodnji. Tada još nisam znao šta će to biti, ali danas sigurno znam. Verujem u ono što radim, a što je veoma važno, uz mene su moji saradnici, moja braća Aleksandar Kotorčević i Milan Sokolov, koji su od prvog dana uključeni u razvoj projekta mlekare - priča on.

Nemiran duh i želja da u životu napravi nešto dobro, što će zadovoljiti njegov san, doveli su ga u Austriju pre 12 godina. Došao je potpuno sam, na preporuku svog strogog oca, koji ga je uputio na neke zemljake koji su mnogo ranije došli da rade i žive u otvorenoj državi, kakva je Austrija.

U mlekari rade ljudi iz svih delova bivše Jugoslavije, Foto-ilustracija: pixabay.com

Veoma dobra saradnja je ostvarena i sa lokalnim farmerima, od kojih otkupljuje mleko za svoju proizvodnju. Kapacitet mlekare je prerada 12.000 litara mleka dnevno, svakako još uvek proizvodnja ne teče punim kapacitetom, pošto je proizvodnja počela tek od skoro.

Kupci su za sada vlasnici restorana, pekara i nekih prodavnica, ali proizvodi se veoma brzo prodaju, pošto trenutna prerada od 3.000 litara mleka dnevno već nije dovoljna da bi svi kupci bili snabdeveni u traženim količinama.

Veoma brzo će, kako najavljuje Ivan, proizvodnja biti povećana, tako da će sira, kajmaka, paprike punjene pavlakom, sirom i kajmakom, jogurta, kao i još nekih proizvoda koji su u pripremi biti u većoj količini od dosadašnje.

(Telegraf.rs/Glas zapadne Srbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    23. maj 2018 | 12:01

    Radi fenomenalno...sir kajmak paprika u kajmaku...dodje i nestane za par sati....svaka cast....

  • Radan Tešić Berlin

    23. maj 2018 | 13:20

    Svaka čast. Mogu li ja to da dobijem za Berlin. Pouzećem.

  • Bojcica

    23. maj 2018 | 11:20

    Čestitamo. Svaka čast i još mnogo uspeha i realizovanih ideja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA