≫ 

Bili smo kod Srbina koji je zbog ajvara mogao da završi na robiji: Probali smo ga i zaista vredi 50.000 dolara (VIDEO)

Goran je u Srbiju iz Kanade doneo isti roštilj za pečenje paprika zbog kojeg je dobio kaznu, a mi smo probali ajvar - koji vredi čak 50.000 dolara!

  • 26

Paprike, paradajz, beli luk, ulje, sirće, so. Standardni recept za tradicionalni srpski ajvar. Ali, u slučaju Gorana Rosića, Srbina iz Kanade, jedan od glavnih sastojaka ovog jela je i kazna od 50.000 kanadskih dolara. Dobio ju je dok je pekao papriku u dvorištu svoje kuće u kanadskom gradu Fort Iri.

Posetili smo Gorana u njegovom srpskom domu u Beogradu. Ajvar mu, kaže, nema gorak ukus. Čak tvrdi da mu je zbog cele zavrzlame u kojoj se našao – sladak.

Goranu je pretio zatvor zbog pečenja paprike za ajvar u Kanadi, a sada traži odštetu od 15 miliona dolara!

- Papriku sam pekao i od nje pravio domaći ajvar ceo život. Tako planiram i da nastavim. Pa makar terao ovaj slučaj do Međunarodnog suda pravde – kaže Rosić uzimajući kašiku omiljenog namaza.

U Srbiji ga, kaže, niko ne bi kaznio zbog pečenja paprike Foto: Telegraf

Pre toga on će morati da se pojavi ispred kanadskih pravosudnih organa i to već 17. jula, kad je zakazano naredno ročište. Na pitanje da li će teglu ajvara odneti sudiji, Goran je, kao iz stopa odgvorio:

- Ne. Oni će to pogrešno da protumače. A ne bih hteo da dozvolim, na primer, čelnicima opštine Fort Iri da kažu "Gledaj, podmitio ih je".

Ipak, konflikt sa sudijom bio je neizbežan kad je Goran na suđenje došao u majici sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina i sa srpskim fesom na glavi. Ono što je najviše razljutilo sudiju bio je natpis: „Sve ide po planu“.

- Ja sam direktno išao na provokaciju kada nisu uvažili moje zahteve na koje imam apsolutno pravo. Tražio sam prevodioca koji priča bošnjački jezik, da je hodža, musliman i da je rođen u Bosni. Za moju suprugu, koja je rođena u Srbiji, da bude prevodilac muško ili žensko, ali da bude rođena u Srbiji, da čita ćirilicu i da govori ekavski – objašnjava on.

Goranova kuća u Kanadi, Foto: Privatna arhiva

Nakon što mu je sud dodelio najpre hrvatskog prevodioca, zatim mađarskog, a zatim i albanskog, Rosić je, kako kaže, odlučio da “pokaže zube”. Sudiju je optužio za rasizam i ubrzo potom dobio drugog predstavnika kanadskog pravosuđa da vodi slučaj.

- Krajnji cilj mi je da se smeni gradonačelnik Fort Irija – iskren je Rosić.

Zbog dobrog ajvara i paprike Srbi rizikuju živote: Zbog kiseljenja odu u krađu, pa onda stradaju - i to nije sve! (VIDEO)

Podsetimo, pre dve godine, Goran je pekao paprike u svom dvorištu, kad su na njegov posed upali vatrogasci. Komšinica ga je prijavila zbog, navodno, nebezbedne vatre koja se širila iz roštilja, te mu je naloženo da plati kaznu od 50.000 dolara ili ode u zatvor. Za istu sumu država je teretila i njegovu suprugu Anicu, samo zato što je vlasnica kuće. Rosići su odbili da plate, odlučivši da se upuste u borbu sa kanadskim pravosuđem. Nakon brojnih neprijatnih situacija, Goran je tražio da mu se, zbog pretrpljenog stresa, isplati odšteta i to ni manja ni više nego 15 miliona dolara. Da li će ovog puta Don Kihot ipak pobediti vetrenjače, možda ćemo saznati već 17. jula. 

Goran je na suđenje došao sa fesom na glavi, Foto: Privatna arhiva

“Ovo se u Srbiji nikad ne bi dogodilo”

Da ga u Srbiji kazne zbog pečenja paprika ne bi mogao ni da zamisli, kaže Rosić.

- Mi smo Srbi human narod. Komšije bi, kad bi osetile da se peku paprika, verovatno došle da pomognu, ili da traže recept za ajvar.

Kako kaže, nastaviće da peče paprike, Foto: Privatna arhiva

“Slučaj mi je podmetnut zbog greške vatrogasaca”

Rosić smatra da je ključni problem u njegovom slučaju greška vatrogasne službe koja je reagovala na poziv komšinice. Velikom i neprimernom kaznom želeli su, smatra on, da prikriju svoju grešku.

- Vatrogasni dobrovoljaci Mark Dansiv i Kris Smit, koji su se javili na poziv, nisu smeli da sednu u kamion i da napuste stanicu vatrogasnu. Njih su dvojica po meni više uzeli vozilo da odu da popuše neku travu i da malo prođu kroz mesto i utome je usledio poziv da neko loži vatru – siguran je on.

Zašto je na suđenje nosio majicu sa Putinovim likom i u kakvim se sve situacijama našao pred kanadskim sudom pogledajte u videu na početku teksta. 

VIDEO Pogledajte još: Ruskinja i Srbin se zaljubili pa uzeli na kolektivnom venčanju 

(Telegraf.rs/Ivana Nedić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peki

    25. maj 2018 | 12:37

    Teras neki inat a samo ces sebi da naudis. Svakome po zasluzi. Ja bih ti kaznu jos poostrio na 1000.000 Pa budi manglup koliko hoces.

  • Dalibor

    25. maj 2018 | 12:24

    Ti si zemljače prostak i treba te zatvore

  • Србин

    25. maj 2018 | 13:43

    Српски фес на главу ставио, е то никад у животу нисам чуи да и та ствар пистоји

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA