≫ 

Italijanski pukovnik na Kosovu oboleo od džinovskog tumora i dokazao da je bolest posledica radijacije

Pukovnik italijanskog Crvenog krsta bije bitku za život nakon boravka na Kosovu!

  • 11

Pukovnik italijanskog Crvenog krsta Emeriko Marija Lačeti izjavio za "Novosti" da mu je po povratku s Kosova dijagnostikovan "džinovski tumor" na plućima. Prema njegovim rečima, tumor je bio direktna posledica izloženosti jonizirajućem zračenju kojem je tamo bio izložen.

Zna se ko je napao decu u Starom Grackom, to je opasna provokacija: Ministar Jevtić traži odgovor od policije zašto nije reagovala

Lačeti se sa Kosova u Rim vratio jula 1999. godine. On je sa svojom službom imao zadatak da pomogne stanovništvu na KiM. Neretko je, kako kaže, udisao prašinu i čestice neposredno po bombardovanju.

Zašto su samo oboljenja stranaca dokaz? Foto ilustracija: Telegraf, Google maps

Prema njegovim rečima, već u novembru su počeli problemi sa disanjem, a krajem decembra potvrđeno je da ima džinovski tumor.

- Već 1. januara sam smešten u bolnicu, a tri dana kasnije uzet je uzorak za biopsiju. Stiže dijagnoza najteže neoplazije - nehodžginov limfom  priča Lačeti za "Novosti".

Masa mu je 13. januara zatvorila sve funkcije na vratu i počela da mu pritiska srce, a nakon biopsije počeo je sa hemio i radio terapijama, na koje je pukovnik dobro reagovao, te se masa smanjila za 95 odsto.

Emerico Maria Laccetti, Red Cross Italy, film extract from the Hospitality installation © Bogomir Doringer from Open Systems on Vimeo.

- Ostalo je pet odsto tumora i sada sam pod stalnom kontrolom, jer je u tumoru pronađena masa doslovno 'okrugla keramika', posledica radijacije i visokih temperatura koje se razvijaju pri eksploziji projektila osiromašenog uranijuma koji, zna se pripada nuklearnoj tehnologiji - kaže pukovnik Lačeti.

On dodaje da veliki problem ima sa kostima, da ima protezu umesto jednog kuka, a da ima problema i sa laktovima i ramenima.

- Možda ću morati da operišem i drugi kuk i ugradim protezu - rekao je Lačeti.

Posle duge pravosudne bitke, Sud u Rimu je 2009. godine priznao Lačetiju status "žrtve dužnosti", a kao uzrok je navedena izloženost jonizirajućem zračenju, dok je delimičnu odštetu dobio tek 2012. godine.

I stranci su žrtve bombardovanja Srbije Foto: Profimedia/AFP

Sa zahtevima mnogih drugih obolelih vojnika ili porodica žrtava, nije išlo glatko, pišu "Novosti". Osnivač Vojne opservatorije Domeniko Leđero, objavio je još 24. marta 2009. godine da je tada bilo 2.558 obolelih italijanskih vojnika zbog izloženosti osiromašenom uranijumu i da je preminulo njih 171.

Tek posle više od devet godina od bombarodvanja na KiM i javnih protesta, žalbi sudovima i rezultata tada ustanovljene komisije za istragu, dodeljeno je prvih 30 miliona evra za obeštećenje žrtvama osiromašenog uranijuma.

Prema poslednjim podacima, od 1999. godine do sada je preminulo više od 359, a obolelo više od 4.000 italijanskih vojnika koji su bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma, a među njima je veliki broj onih koji su bili na Kosovu.

Kaplar Đuzepe de Bjazi (41) najnovija je žrtva kancera u redovma italijanske vojske, od kojeg je oboleo jer je bio izlažen dejstvu osiromašenog uranijuma. De Bjazi je boravio u Bosni i Hercegovini (1999), na Kosovu (2003), u Avganistanu (2010) i u Libanu (2012), navode "Novosti".

VIDEO Zbog krađe struje na Kosovu evropski radnici kasne na posao:

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • minja

    31. maj 2018 | 10:15

    Ako je uspeo da dokaze da je rak dobio na KiM zbog bacenih bombi, Srbija bi trebalo po hitnom postupku da tuzi sve zemlje koje su nas bombardovale.

  • Pitanje

    31. maj 2018 | 11:43

    Pa kako SIPTARI- ARNAUTI vise ne nestanu od tog uranijuma. Njima izgleda da to odgovara , da se mnoze ko pecurke posle kise. Licno mislim da treba da se ponove stvari iz BIBLIJE da se i gos.BOG upita sta se desava ovde dole...

  • Н, С

    31. maj 2018 | 09:57

    Јел' вредно то отимање туђе земље, толиких жртава.?. Сад је та земља загађена за све Како тек пролазе сироти људи који тамо живе?. О њима нико и не пише. Сад им још и децу туку ови дивљаци, због којих је све и почело.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA