Moraćemo još da kočimo! Imamo zakon, ali ne i saobraćajne znakove - evo kada ćemo autoputem moći da vozimo 130 na sat

Dok god znakovi pokazuju 120 kilometara na sat, svako ko prekorači brzinu platiće kaznu

  • 11

Vozači koji su se poradovali da će na auto-putevima moći da voze 130 kilometara na sat nakon što je usvojen Zakon o bezbednosti u saobraćaju ipak će morati da se strpe, jer će na tu privilegiju pričekati još najmanje mesec i po dana.

Upitana da prokomentariše kada će kroz Srbiju moći da se vozi 130 km na sat, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je zakon usvojen i da očekuje od "Puteva Srbije" da u najbržem roku zamene sve znakove na auto-putevima.

A dok god znakovi pokazuju 120 kilometara na sat, svako ko prekorači brzinu platiće kaznu, pošto saobraćajni znakovi imaju prednost u odnosu na saobraćajno pravilo. Zoran Drobnjak, direktor "Puteva Srbije", kaže za Kurir da to javno preduzeće prvo mora da uradi projekat na osnovu koga će se menjati kako znakovi na auto-putevima tako i softver za merenje prosečne brzine na naplatnim rampama.

Ova vremena važe sve dok se ne zamene saobraćajni znakovi, Foto: Telegraf

- Naš projektant treba da uradi projekat koji ćemo, kada bude gotov, dati Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na usaglašavanje. Kada oni odobre projekat, mi ćemo tek tada da menjamo znakove. Očekujem da će to biti za jedno mesec i po dana. Kad budemo postavili nove znakove, tada ćemo promeniti i softver za izračunavanje prosečne brzine. Dok se to ne desi, kažnjavanje će biti po starom, odnosno važiće maksimalna brzina od 120 kilometra na sat - kaže Drobnjak i dodaje da znakovi mogu biti zamenjeni za 15 dana od dobijenog odobrenja.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da ne očekuje da će se ograničenje brzine na auto-putevima promeniti u toku ove godine.

- Ne očekujem da će se u toku ove godine bilo šta promeniti imajući u vidu uobičajenu sporost "Puteva Srbije" - kaže Okanović i dodaje da "Putevi Srbije" nisu unapred mogli da pripreme projekat zamene saobraćajnih znakova jer nisu imali zakonski osnov za to.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezdan

    31. maj 2018 | 23:20

    To znači da su u zemlji Srbiji stariji saobraćajni znaci od zakona...

  • Omon🇷🇸🇷🇺

    1. jun 2018 | 00:19

    Koliko su azurni bice to do 2020 godine

  • Ime

    31. maj 2018 | 22:33

    Kako vas bre vise nije sramota da maltretirate narod?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA