Emotivno pismo ženi koja se bori sa neplodnošću: Pišem ti jer znam koliko boli

Opkoljena si podsetnicima koji te neprekidno vraćaju na istu misao o bebi. Znam da si sanjala o trenutku kad svom mužu govoriš da će biti tata i kako ti to lepo izgleda

  • 9

Vas dvoje se volite i u vezi ste već nekoliko meseci. Dovoljno dugo da se "prijateljski nastrojena okolina zabrine što ste i dalje samo - dvoje. Možda niste tražili, ali ćete, svakako, dobiti paket dobronamernih saveta i narodnih mudrosti, čisto da vam se nađe. I baba Smilja i komšijka Ljilja imaju vidarski dar za dijagnostiku. Nisu ni svesni da samo dodaju so na već otvorenu ranu.

NEVEROVATNA ČUDA SVETOG NEKTARIJA: Ispovesti ljudi kojima je ovaj svetac pomogao ili ih izlečio (FOTO)

Nadamo se da ćemo vam ovim otvorenim pismom bar malo pomoći u bitki sa neplodnošću koju vodite. Niste same, zaslužujete prihvatanje i pripadnost!

Draga ženo u borbi za bebu,

Pišem ti jer znam da te boli, znam da nije lako biti ti i znam da si ranjena i sama. Znam da nije u redu što ne možeš da doživiš sve ono što su doživele tvoja majka, sestra, kuma, drugarica. I to sve bez problema. Pišem ti jer sam bila tamo gde si ti sada. Želim da ti kažem da dopustiš da te boli, boli mnogo i grebe ali vremenom prolazi. Znam da osećaš da tvoj život više nije tvoj i da iz tuge često prelaziš u očajanje, znam da misliš da je sve ovo nepravedno. Znam da se pitaš zašto svima drugima ide tako lako planiranje trudnoće a tebi ne? Znam da se u rukama ovog sveta osećaš nemoćno, a želiš da budeš moćna i jaka. Znam da mrziš svoje telo jer te je izdalo baš kad je najveća bitka bila na pomolu.

Znam da se pitaš zašto svima drugima ide tako lako planiranje trudnoće a tebi ne? Foto-ilustracija: Profimedia

Kad si bila mala telo te je zavaralo u veri da ćeš i ti kao i sve druge devojčice imati svoju bebu. Sećaš se da si stavljala loptu ispod majce i igrala se sa drugim devojčicama igre – trudne mame? Sećaš se ponekad kako si volela svoje lutke i kako si verovala da će to što zamišljaš tada, jednog dana biti stvarno? Znam da se osećaš ljuto jer radiš sve što treba da radiš kako bi pripremila svoje telo za trudnoću…koja nikako ne dolazi.

Znam da piješ vitamine, izbegavaš alkohol, trudiš se da budeš pozitivna. Znam da si verovala svakom ko je ponudio neku novu pozu u kojoj im je trudnoća uspela i da si bila kod baba koje gataju i vračaju da ti kažu da ćeš biti mama.  Znam da znaš svaki trik i da si pročitala sve što postoji na ovom svetu kako bi na testu videla dve crtice.

Znam da znaš svaki trik i da si pročitala sve što postoji na ovom svetu Foto: Profimedia

Znam da si umorna od od hodanja po lekarima a bolesna od klinika. Znam da si emotivno istrošena posle svakog pokušaja vantelesne oplodnje. Iscrpljena si od ultrazvukova, folikulometrija, analiza, procedura, operacija. Preživeli ste dovoljno dok je život prolazio. Znam da si širila noge mnogim strancima, iz meseca u mesec, ponovo i još jednom, da pogledaju i vide šta to ima tamo dole. I znam da si svaki put pomislila da je ovo poslednji.

Znam kako si bila nervozna kad si prvi put sebi ubrizgala injekciju stimulacije i kako si naterala muža da on to uradi za tebe, jer je tako lakše. Znam da ne spavate ponekad dve nedelje nakon ovulacije pitajući se da li je taj mesec vaš. Znam da ispituješ svoje telo, svoje grudi u toku svakog ciklusa i da se nadaš i da nada ne prestaje. Znam da pritiskaš svoje grudi i ovog meseca u nadi da će ovog meseca biti bolnije nego prošlog.

Znam da nakon embriotransfera proveravaš svoj veš na svakih 5 minuta, pa čak i noću. Upališ svetlo i tražiš. Mrlju. Možda je samo implantacijsko krvarenje? Znam da voliš da baciš sve suplemente i lekove nakon svakog procesa u nadi da ti više nikad neće trebati, nikad! Znam da voliš da izađeš napolje posle svake negativne bete, posle svakog negativnog testa. Znam da ti svaki mesečni ciklus teško pada jer sa svakim krvarenjem u glavi sahraniš bebu koja nije ni postojala nigde drugde osim u tvojoj glavi.

Znam da ti svaki mesečni ciklus teško Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Znam da ne znaš koliko dugo možeš da trpiš ovo mučenje i koliko dugo možeš da mučiš njega. Pitate se potajno, ponekad bez reči, da li je vaš brak stavljen na iskušenja i dokle će to trajati? Znam da se osećate pomalo izgubljeno jer je neplodnost preuzela vaš život, vaš brak. Neplodnost je postala vaš život. Lebdi. Tu je. Uvek.

Znam da se pitaš da li si i koliko zla kad ti drugarica kaže da je trudna, a ti ne možeš da se raduješ. Jednostavno ne možeš. Znam da osećaš ljubomoru jer neko dobija upravo ono što ti tako očajno želiš. Znam da kad završiš telefonski razgovor s njom - plaćeš. Dugo. I znam da se osećaš krivom jer si je izbegavala dok joj je stomak rastao a prve mučnine mučile, ali to je bio jedini način da se lakše nosiš sa  svojim usudom. Znam koliko boli kad ideš na dečije rođendane. Znam koliko ih izbegavaš ali znam i da kad odeš umeš da namestiš osmeh i da se pretvaraš da je sve, ali baš sve u najboljem redu.

Znam koliko boli kad ideš na dečije rođendane Foto-igraonica: Profimedia/Corbis

Znam koliko je teško pretvarati se da si srećan kad nisi. Znam koliko boli kad te neko koga ne poznaješ pita-koliko dece imate? Znam da su žene na porodiljskom kao nož u srce. Pitaš se da li ćeš ikada i ti na red da dođeš? Mnogi su pokušavali i uspeli. Svi su zatrudneli, izneli trudnoće, otputovali, vratili se – ti si još uvek tamo. I dalje čekaš svoj san. I dalje se osećaš nepotpuno. Znam da imaš par pantalona i neku široku bluzu koju isprobaš da vidiš kako će ti stajati stomak, trudnički?

Znam da kad stojiš u redu u prodavnici izbegavaš oči bebe koja je pored tebe jer je suviše bolno videti njegovo lepo lice. Ponekad ukradeš pogled pa zamisliš kako će tvoja beba izgledati jednog dana. Znam da kad vidiš trudnicu osetiš nepravdu-pitaš se zašto ona ima pravo da bude trudna a ja ne? Pitaš se da li se možda borila s neplodnošću ili je jednostavno lako ostala u drugom stanju?

Znam koliko je teško prošetati pored sobe koja bi do sada trebala da bude puna dečijih igračaka i razbacanih dečijih stvari Foto: Pixabay.com

Ponekad jednostavno zatvoriš ta vrata jer podseća na prazninu koju stalno nosiš. Znam da planiraš putovanje u poslednjem trenutku jer kako bi mogla da planiraš 6 meseci unapred kad ćeš verovatno biti trudna do tada? Znam da promeniš kanal kad naiđu reklame za bebe, testove za trudnoću, pelene – jer se osetiš cinično, to nije tvoja stvarnost. Opkoljena si podsetnicima koji te neprekidno vraćaju na istu misao o bebi. Znam da si sanjala o trenutku kad svom mužu govoriš da će biti tata i kako ti to lepo izgleda.

Znam da govoriš sebi da partner može da izabere i život bez tebe ukoliko mu ne rodiš dete. Pitaš se da li će te napustiti na kraju? Osećaš se kao razočaranje? Osećaš se kao lažov. Osećaš potrebu da mu se izviniš za sve. Osećaš potrebu da mu se zahvališ za sve ove godine? Znam da kad ste kupili psa, iako ste mislili da nikad nećete čuvati životinju u kuči, želeli ste da nekog negujete, da nekom date ljubav. On nije beba, ali te voli bezuslovno baš onako kao što će tvoja beba. On je neko o kom možete pričati priče.

Znam da kad ste kupili psa, iako ste mislili da nikad nećete čuvati životinju u kuči, želeli ste da nekog negujete, da nekom date ljubav Foto: Wikimedia / Ann

Znam da osetiš ogromnu tugu kad čuješ da je neko maltretirao dete, ostavio dete, bacio bebu. Misliš-da li su te majke znale kakvu dragocenost imaju? Da li su? Onda se ljutiš na Boga. Zašto je blagoslovio njih a tebe nije? Znam da ne možeš da podneseš žene koje idu na abortus jer su slučajno zatrudnele dok su bile na pilulama. Znam da se pitaš kako ćeš znati kad je vreme da prestaneš da pokušavaš? I da li će se ovo poglavlje tvog života ikada završiti?

Pomisliš ponekad da je Bog zaboravio na tebe? Ponekad misliš da si kažnjena ali ne znaš za šta konkretno pa razmišljaš o precima koji su se možda nekom zamerili? Zašto nisi u mogućnosti da doživiš ono što smatraš da je božansko pravo svake žene? Zašto nisam kao svi ostali? Znam da osećaš sramotu i da misliš da možda nisi dostojna da budeš majka. Znam jer sam ja nekad bila tamo.

Nisi slomljena! Ti nisi ništa manje! Ti si vredna ljubavi! Ti si cela! Nemaš čega da se stidiš! Zaslužuješ prihvatanje i pripadnost! Voli sebe i voli svog muža! Znaj da ste dovoljni! Potpuno dovoljni! Nisi sama!

(Telegraf.rs/Šansa za roditeljstvo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    3. jun 2018 | 09:51

    Sve ovo znam,i opet se pitam zasto bas ja?! Valjda tako treba u ovom zivotu.

  • Jelena

    3. jun 2018 | 13:16

    I ja sam sama kroz sve ovo prosla.Jako je tesko pogotovu ako nemas podrsku porodice prijatelja okoline uopste.Svi te gledaju kao da ti nesto fali kao da si sakata ili da ti na celu pise da ne mozes da ostanrs trudna.Umorila sam se i od objasnjavanja i od prica.Hvala Bogu muz mi je bio najveca podrska.I najzad dobili smo nasu princezu lepsu nego sto sam je zamisljala i drazu od svega na svetu.Njen osmeh mi je satisfakcija za sve moje muke.Retko se i secam tog perioda jer mi je uvek isto bolno.Sad uzivam sa mojom bebicom i gledam samo unapred.Budite uporne i jake da biste dosle do cilja od srca vam zelim.

  • ana

    3. jun 2018 | 12:08

    Sve ovo sam prošla,teško je,nemam nikakav pametan savet sem da verujete. Ja jesam i posle 6 IVF procedura ostala prirodno u drugom stanju. Podrška za sve koje prolaze težak i najteži period. Budite jake da bi bile dobre majke kada deca dodju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA